Se hur Jim hasar sig ner för trapporna – för att ta sig till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Jim Jäger är rullstolsburen efter en olycka. Han bor högst upp i ett flerbostadshus som saknar hiss. Hans enda möjlighet att ta sig upp och ner för trapporna är att hasa sig fram på ändan. Hjälpmedel skulle underlätta, men svaret från Försäkringskassan och kommunen om vem som bär ansvaret för att ordna fram det, dröjer.

– Jag hinner bli frisk innan jag får svar, säger Jim Jäger.

I april var Jim Jäger med om en klätterolycka där han föll nio meter. Han bröt båda fötterna och fick tre frakturer i ryggraden. Han kommer att bli återställd, men måste sitta i rullstol under obestämd tid.

Trots det svåra fallet mår han bra och vill tillbaka till jobbet som lärare så snabbt som möjligt. Men det är bara ett problem: hans bostad ligger på tredje våningen, och fastigheten saknar hiss.

– Sträckan till mitt arbete är 26 kilometer, de här 15 metrarna ska väl inte sätta stopp för mig, säger han.

Oklart vems ansvaret är

Försäkringskassan kanske ger honom rätt till arbetsresor till och från porten. Men för att ta sig ner för trapporna med rullstol så behöver han ett hjälpmedel som kallas trappklättrare. Där tar det stopp.  Det är nämligen inte helt klart vems ansvar det är att betala för trappklättraren.

– Försäkringskassan har inte fattat något formellt beslut i Jims ärende när det gäller merkostnad för resor. Vi har svårt att se om vi kan betala för trappklättraren.  Det är snarare en merkostnad för hjälpmedel, än en merkostnad för arbetsresor. Men det är inte prövat i domstol, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Vad händer om trappklättraren räknas som merkostnad för hjälpmedel?

– Det kan då vara kommunens ansvar.

Tar sig själv upp och ner

Så länge inget beslut är fattat får Jim Jäger ingen hjälp.

– Det är ju märkligt att man inte har möjlighet att agera snabbare för att få hjälp. Idag tar jag mig istället ner på egen hand och åker kommunalt.

Han fortsätter:

– Jag har bitvis fått hjälp av mina grannar, det har varit värdefullt.

Lång handläggningstid hos färdtjänsten

Han har också ansökt om rätt till färdtjänst av kommunen, då skulle han få tillgång till trappklättaren, men handläggningstiden är lång.

– Tidigare har vi kunnat handlägga ärenden snabbare, då har vi varit nere på 7-10 dagar i handläggninstid. Nu har vi ökat tryck och personalbrist som gör att det dessvärre tar längre tid, säger Claes Keisu, presskommunikatör på Trafikförvaltningen.

Tillbaka till Jim Jäger.

– För min del så blir jag inte frisk av att sitta isolerad hemma. Jag behöver ta mig till ett arbeta och träffa människor för då försvinner tankarna från smärtor, både psykiskt och fysiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.