På sajter som visar hur flygplan rör sig i luften kan man tydligt se hur planet som var på väg till USA fick vända, åka mot Gotland för att tömma tankarna och sedan landa på Arlanda igen. Foto: Skärmdump från Flightradar24

Larm på Arlanda – plan fick vända om efter fågelkollision

Uppdaterad
Publicerad

Ett passargerarflygplan på väg till New York vände efter start, efter att planet kolliderat med en eller flera fåglar. De flög ut över vatten och dumpade bränsle för att sedan vända tillbaka och landa på Arlanda.

Polisen uppger att det är ett passagerarflygplan med närmare 180 personer som kolliderat med en eller flera fåglar. Enligt polisen var planet fullastat och därför tvunget till att dumpa bränsle innan de går ner för landning på Arlanda igen.

– Planet tömmer bränsle just nu över havet, säger Magnus Jansson Klarin på Stockholmspolisen. Planet beräknas landa igen vid 11:30.

Det rörde sig om en Boeing 767 som var på väg till USA. Brandförsvaret var där i beredskap för att hjälpa Flygräddningen.

Landningen gick bra

När SVT når Flygräddningen är läget stressat och nerver på spänn.

– Planet landar just nu, så vi har inte tid att prata, säger Lars Nilsson på Flygräddningen, 11.20.

Planet landade på Arlanda vid 11.30 och allt gick bra, uppger Swedavia.

– Det var ett Delta-plan som fick ett varningslarm. Av säkerhetsskäl återvände de därför till Arlanda. Landningen gick bra och nu ska man undersöka planet och försöka boka om passagerarna, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia.

Under förmiddagen kom också ett varningslarm från ett Jasplan vid F16 i Uppsala som fått problem med en fågel. Sjö- och flygräddningscentralen larmades ut men kunde senare vända tillbaka.

– Det stämmer. Det handlade om ett Jas 39 Gripen-plan och piloten följde gällande rutiner och återvände till basen. Planet har inte fått några skador och kunde landa utan problem, berättar Helene Nyberg, kommunikationschef på F17, dit planet hör, för TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.