Moderaterna emot avknoppningar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Stockholm backar nu från de hårt kritiserade avknoppningarna av kommunal verksamhet.

Beslutet får stöd av partiet centralt som ser hållningen som en ”grundpolicy” i hela landet inför valet nästa år.

-Vårt uppdrag är att på bästa tänkbara sätt möjliggöra att ge bra kvalitet förenat med valfrihet och att ta ansvar för skattepengarna, säger partisekreteraren Kent Persson till TT.

I Ekots lördagsintervju sade Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) att det är slut med avknoppningarna, som kritiserats fränt för att verksamheter sålts till personalen till vrakpris. Det är svårt att hitta bra värderingsmodeller, sade Nordin.

Persson vet att det är upp till M i varje kommun att avgöra vad de går till val på 2014 men vill ha hållningen som en ”grundpolicy”.

M har i huvudstaden backat rejält i opinionsundersökningarna och en möjligt förklaring skulle kunna vara just avknoppningarna, tror Persson.

-Det kan det vara. Vi har haft en debatt i Stockholm om detta.

Men också på riksplanet har partiet tappat väljarstöd och på frågan om partiet skadats nationellt svarar Persson:

-Jag tror att det finns en debatt i detta som gör att det finns en viss tveksamhet om var Moderaterna står och därför är det bra att vi tydliggör det.

Till ABC säger Sten Nordin:

– Bakgrunden är att det visat sig vara svårt att göra trovärdiga värderingar. Även när vi använder oberoende värderingsföretag så verkar värderingarna inte hamna rätt. Då är det bättre att avsluta den här metodiken, säger han.

Går inte det här emot er egen politik?

– Det viktiga i vår politik är valfriheten och den kan vi tillgodose på andra sätt. Idag finns det så många andra instrument för att skapa valfrihet så vi har egentligen inget behov av avknoppningarna. Själva metoderna är inte så viktiga, säger Sten Nordin.

Fakta: Kritiserade exempel

Avkoppningar, där kommunal eller landstingskommunal verksamhet säljs till personal, har väckt intensiv debatt i Stockholm om vrakpris.

Ett par av flera kritiserade exempel:

* Vårdcentralen Serafen såldes i december 2007 för knappt 700 000 kronor till sex läkare som arbetade där. Fyra år senare såldes den vidare till vårdjätten Capio, enligt genomgående uppgifter i medierna för cirka 20 miljoner kronor.

* Stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör sålde 2008 fyra förskolor och två hemtjänstenheter för totalt 700 000 kronor, långt under marknadsvärdet.

* I januari i år beslutade åklagare i det senare fallet att lägga ner förundersökningen om grov trolöshet mot huvudman eftersom uppsåt inte kunde styrkas.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.