Den nya lagen är tänkt att fylla ett glapp då ungdomsvård eller ungdomstjänst inte är ett tillräckligt straff och sluten ungdomsvård blir ett för hårt straff. Foto: SVT

Fotboja nytt straff för unga kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet kan unga från 15 år dömas till ungdomsövervakning med fotboja. Straffet ska användas mot unga som riskerar att dras in i tyngre kriminalitet och redan nu har kriminalvården i Stockholm utbildat personal för omställningen.

– Det kan handla om brott som till exempel grov misshandel, våldtäkt eller narkotikabrott, säger Anders Ögren på Kriminalvården i region Stockholm.

Ungdomsövervakning innebär förutom att den dömde tvingas vara hemma på helgerna också en tät kontakt med kriminalvården som skräddarsyr vad den dömda måste följa. Även socialtjänsten är aktiv med olika påverkansprogram för att försöka motivera ungdomarna att lämna ett kriminellt liv.

– Eftersom det finns ett domstolsbeslut går det att kräva att de som döms följer föreskrifterna. Det kan till exempel handla om åtgärdsplaner som vård, skolnärvaro, behandling eller att den dömde ska undvika vissa geografiska platser, säger kriminalvårdsinspektör Anders Ögren, på Kriminalvården i region Stockholm.

Om den dömde missköter sig går ärendet tillbaka till åklagaren som först varnar och sen kan begära en ny påföljd.

–Det kommer vara en mycket tät kontakt som vi har med de unga brottslingar som vi intensivövervakar, säger kriminalvårdsinspektören Anders Ögren. Foto: Ann Sehlin, SVT

Socialtjänst och Kriminalvården ska samarbeta

Hur många som kommer dömas till ungdomsövervakning med fotboja är ovisst än så länge. Hittills har en person dömts i Linköping och en i Västerås. Men både Kriminalvården i region Stockholm och socialtjänsten i Stockholms stad har utbildat personal som står redo.

– Ungdomar som begår de här allvarliga brotten är många gånger inte motiverade till insatser, men nu blir det kontrollinslag som gör att behandlingsinslagen kan få mer effekt, säger Erik Nordstrand som är projektledare på socialförvaltningen i Stockholm stad.

– Det är positivt att myndigheter ska jobbar tillsammans för att försöka förhindra att ungdomar återfaller i brott, säger Erik Nordstrand projektledare på socialförvaltningen i Stockholm stad. Foto: SVT

Fylla ett glapp i lagen

Ungdomsövervakning pågår i  minst sex månader och som längst i tolv månader. Den nya påföljden är tänkt att fylla ett glapp då varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är ett tillräckligt straff och sluten ungdomsvård är för hårt straff.

Påföljden är en del av regeringens 34-punktsprogram med åtgärder mot gängkriminalitet.

Så straffas unga förbrytare

Böter: Lindriga brott.

Ungdomtjänst: Vid höga böter kan straffet ibland göras om till ungdomstjänst i 20-150 timmar Den unge deltar då i program hos socialtjänsten och jobbar gratis.

Ungdomsvård: Socialtjänsten gör ett ungdomskontrakt med den dömde om personen behöver vård.

Ungdomsövervakning: Intensivövervakning med fotboja och insatser med kriminalvård och socialtjänsten.

Sluten ungdomsvård: Den unge placeras i ungdomshem för mycket allvarliga brott. Det ersätter fängelse för unga under 18 år (SiS-institutioner)

Källa: BRÅ

Antal lagföringsbeslut och påföljd:

Ungdomstjänst: 1277 personer

Ungdomsvård: 1647 personer

Sluten ungdomsvård: 86 personer

Källa Brå:s Nationell statistik 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.