Sveriges kommuner och landsting (SKL) har som mål att göra sig oberoende av inhyrd vårdpersonal till 2019. I Stockholm har man bland annat minskat kostnaderna för hyrläkare i psykiatrin. Ändå har totalkostnaderna ökat med ungefär 100 miljoner kronor.
Peter Carpelan (M), forsknings-och personallandstingsråd, håller med om att kostnadsökningen är stor.
– Om man tittar på våra totala bemanningskostnader i landstinget så står inhyrd vårdpersonal enbart för 2,2 procent av den totala löneskostnaden. Helhetsmässigt är det en liten del som går till inhyrning, säger Peter Carpelan (M).
”Inte hälsosam arbetsplats”
Men oppositionen är kritisk.
- Jag tycker att det är ett försvarsresonemang som är under all värdighet. Hur Moderaterna bedriver landstinget är förödande, säger Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd.
– Stockholm är det rikaste landstinget med höga skatteintäkter. Här bor många sjuksköterskor, men de väljer bort SLL som arbetsgivare eftersom vi inte ger dem en hälsosam arbetsplats med bra förutsättningar. Och då tar landstinget in hyrpersonal, något som bara förvärrar saken.
”Pengarna borde läggas på annat”
Jens Sjöström (S) tycker att pengarna hade gjort mer nytta om de hade lagts på personalsatsningar så som schemaläggningar med förkortad arbetstid och lönehöjningar för den befintliga personalen.
– Vården är beroende av stabilitet och personalen går på en alltför hög stressnivå, folk sjukskriver sig och det finns ingen tid för återhämtning. Samtidigt finns det ingen kontinuitet då det hyrs in personal och det gör inte arbetsplatsen trivsam, säger Jens Sjöström (S).
Peter Carpelan (M) menar att viss inhyrning vid sjukdomstoppar eller längre semesterperioder måste finnas på stora landsting. Men man arbetar med att få ned kostnaderna genom att få fast personal att vilja stanna kvar.
– Det här är ingen quick fix, det här är något som tar tid att komma till rätta med, och vi har infört en rad med åtgärder som implementeras i sjukvården just nu, säger Peter Carpelan.
Han säger också att landstinget arbetar med hälsosammare scheman i verksamheterna inom framförallt akut- och slutenvården.