Studentlägenhet. Loftsäng med en lite byrå och fåtölj under

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eric Hansson, fastighetschef, visar hur det kan se ut när ett studentrum byggts om till en lägenhet. ”Vi har ytoptimerat den”. Foto: Ann Sehlin/SVT

Högre hyra men fler lägenheter när studentrum byggs om

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för terminsstart och nya studenter kommer till Stockholm för att studera på länets universitet och högskolor. Men trots att det byggs nytt så kan det vara årslånga köer till en studentlägenhet.

Det finns drygt 23 400 studentbostäder i länet och omkring 66 000 studenter på länets universitet och högskolor. Men trots att det byggs nya studentbostäder räcker de inte till.

– Vi ser en större efterfrågan på lägenheter än efterfrågan på boenden i korridor, säger Eric Hansson, fastighetschef på Stockholms studentbostäder.

Fler boenden

Stockholms studentbostäder har omkring 50 000 studenter i sin bostadskö till drygt 8 500 studentbostäder. Av dessa är 4 000 rum i studentkorridor och nu byggs gamla studentrum om till lägenheter för att möta efterfrågan.

– Samtidigt blir det fler boenden när gemensamma kök blir till lägenheter, säger Eric Hansson fastighetschef, Stiftelsen Stockholms studentbostäder.

Hundratals studentrum byggs om

I Bergshamra har 96 korridorsrum byggts om till 103 lägenheter. I början av nästa år ska fler hus renoveras och totalt omvandlas 480 korridorsrum till 519 lägenheter. Under 2027 planeras ytterligare 300 studentrum byggas om till 330 studentlägenheter. Samtidigt pågår ett arbete med att bygga nya bostäder.

Flyttar ut när studierna är klara

När studierna är avslutade måste hyresgästen flytta från sitt studentrum eller studentlägenhet. Totalt räknar Stockholms studentbostäder med att omkring 3 000 studenter har flyttat in under sommaren och hösten 2024.

Tre tips om hur du hittar ett studentboende

Studenter räcker upp studentmössor i luften.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Festen är slut och nu väntar högre studier, men var hittar jag ett studentboende? Eric Hansson, Stockholms studentbostäder, tipsar om vad du ska göra. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kötiderna till studentboende

Stockholms bostadsförmedling Enligt Stockholms bostadsförmedling är det ett fåtal studentbostäder med riktigt lång kötid som påverkar den genomsnittliga kötiden.

  • Rum i studentkorridor: 4, 4 år (år 2023 var den genomsnittliga kötiden 2, 2 år)
  • Studentlägenhet: 5 år (år 2023 var kötiden i genomsnitt 4,3 år)
  • För nybyggda studentlägenheter är kötiden kortare än två år.
  • Under 2023 förmedlades drygt 3 585 studentbostäder varav 165 stycken hade en kötid på omkring 36 dagar.

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder

  • Rum i studentkorridor: Ca 8 månader
  • Studentlägenhet: ca 2 år
  • Under sommaren och hösten 2024 beräknas omkring 3 000 boenden förmedlats.

Källa/Stockholms bostadsförmedling och Stiftelsen Stockholms studentbostäder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.