Råttaktiviteten blir större på hösten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Högsäsong för råttor – så slipper du drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar inte finnas någon hejd på Sveriges råttproblem. Två olika saneringsbolag noterar nya rekordsiffror för 2017. Nu anser experter att fler som slarvar med soporna borde bötfällas.

Anticimex har fram till den 30 september genomfört cirka 41.000 utryckningar i jakt på råttor över hela landet, en rekordnotering för den här tiden på året. Företaget räknar med ett slutgiltigt resultat på 57.000 för hela året, vilket skulle innebära en ökning med 264 procent sedan 2011.

Även saneringsföretaget Nomor räknar med ett rekordår. Statistiktoppen innebär inte nödvändigtvis att råttorna är fler – men det mesta pekar åt det hållet.

Råttplågan i Järva

– Problemen vi ser nu är bara toppen av ett isberg, framförallt i storstäderna. Men i Stockholm har vi exempelvis ett bostadsbyggande och sprängningar för infrastruktur som gör att råttorna rör sig på ett sätt som man inte ser annars. Då ökar också anmälningarna, säger Andreas Olsson, driftschef på Nomor.

Fallfrukt

Antalet anmälningar ökar generellt på hösten, då råttorna blir mer synliga i bostadsområden. Delvis invaderar råttorna landets trädgårdar, för att njuta av fallfrukt och naturliga boplatser som buskar. Men de försöker även ta sig in i husen för att söka värme inför vintern.

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert hos Anticimex, tycker att många privatpersoner borde kunna göra mer för att minska problemen. Han skulle även vilja se hårdare tag från myndigheterna mot de som slarvar.

– Vi var ute häromdagen hos en verksamhetsutövare som hade en massa sopor och bråte på sin bakgård. När allt blir stående drar det till sig gnagare och så etablerar sig en population. Det här drabbar ju andra, men det blir ingen konsekvens för personen. Myndigheterna skulle behöva agera mer, bland annat genom att dela ut böter, säger han.

Fällor

Tillgången till mat från människor gör det också svårare för skadedjursbekämparna att locka in råttorna i sina fällor.

– Det är viktigt att eliminera födokällorna. Har man sopkärl och containrar utomhus måste man se till att de har ordentligt tillslutande lock som är hela. Man behöver också ha en systematisk rengöring så att inte dofterna attraherar råttorna. Det finns många små saker som alla kan göra för att få bukt med problemen, säger Andreas Olsson på Nomor.

Fakta: Antal utryckningar

Statistik på antal utryckningar för eventuella råttsaneringar som företaget Anticimex har genomfört de senaste åren. Alla utryckningar leder inte alltid till saneringar.

2011 21.539

2012 37.433

2013 30.167

2014 37.148

2015 45.744

2016 52.017

2017 40.826 (fram till 30 september)

Företagets prognos för hela 2017 ligger på 57 000

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet