Bland annat Kungsträdgården i centrala Stockholm kommer att kamerabevakas med drönare. Arkivbilder. Foto: Johan Nilsson/Henrik Montgomery/TT

Hot mot judiska platser – drönare över Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Hot mot judiska och israeliska intressen ligger bakom polisens beslut att drönarövervaka bland annat Nybroplan och Kungsträdgården i Stockholm dygnet runt i tre månader.

"Bevakningsområdena och tidpunkten för bevakningen innebär att många personer kommer att träffas av den", skriver polisen i beslutet.

Kameraövervakningen med hjälp av drönare sker från den 27 januari till den 27 april över delar av Kungsträdgården, Blasieholmen, Östermalm och Diplomatstaden i Stockholm. Den kan enligt beslutet pågå dygnet runt och materialet kommer också att sparas genom inspelning.

Inte hela tiden

Men enligt polisens presstalesperson Ola Österling pågår inte bevakningen dygnets alla timmar.

– Absolut inte utan det är vissa tider man är ute. Det är bara en bråkdel av dygnets alla timmar som vi har drönarna uppe, säger Ola Österling.

I beslutet om övervakning, som fattades den 24 januari, skriver polisen att bevakningen motiveras av hot mot judiska intressen i Stockholm. I området som kameraövervakas ligger bland annat Stora synagogan och Israels ambassad.

"Med anledning av den senaste tidens händelser samt på grund av det rådande omvärldsläget har Polismyndigheten beslutat att öka tillsynen av israeliska och judiska intressen i Sverige", står det i beslutet.

Hemlig omfattning

De händelser som nämns är att ett skarpt föremål hittades vid Israels ambassad i Stockholm i januari 2024, skottlossning i anslutning till ambassaden den 17 maj 2024, en explosion nära Israels ambassad i Köpenhamn den 1 oktober 2024 och en skottlossning mot ett israeliskt företag i Göteborg den 10 oktober 2024.

Österling vill inte uppge i vilken omfattning de aktuella områdena drönarövervakats sedan den 27 januari.

– Den frågan tänker jag inte besvara eftersom den omfattas av sekretess.

Kartan visar områden i Stockholm där drönare ska användas för övervakning dygnet runt. Foto: Anders Humlebo/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.