Foto: SVT

Hot och våld ska granskas på återvinningscentraler

Uppdaterad
Publicerad

Hot, våld och stölder ska granskas på återvinningscentralerna i länet. På Sätras central upplever man att den stressade miljön ibland kan skapa en hård ton.

Till återvinningscentraler kommer folk för att slänga saker och därför kanske man tänker att just där finns inget att stjäla, men inbrott och stölder är vanligt på återvinningscentraler som tidningen Transportarbetaren tidigare berättat.

– Här finns bilbatterier, de kan vara värdefulla. Vi har också elektronisk utrustning som tv-apparater. Det finns också metaller, säger Ken Shi, Transports skyddsombud på återvinningscentralen i Sätra.

Personalen blir hotad

Det handlar inte bara om inbrott och stölder, även personalen råkar illa ut och stämningen kan bli hotfull.

– Det kan bli det i fall det blir väldigt stressigt på återvinningscentralen. Folk vill komma hit och slänga så fort de bara kan, och får de inte det känner de väl tidspress kan de bli aggressiva, kanske, säger Ken Shi. Han fortsätter:

– Det finns så klart kollegor som har upplevt hot, så visst förekommer det.

Enkät ska kartlägga problemen

Tidningen Arbetarskydd skriver att  på andra återvinningscentraler i landet har man varit tvungen att utrusta personal med överfallslarm på grund av hoten, och Branschorganisationen avfall Sverige får fler och fler rapporter om stölder och hot.

Därför har de nu skickat ut en enkät som gått ut till alla kommuner i Sverige, skriver Transportarbetaren som ska kartlägga problemen med inbrott, stölder, hot och våld på återvinningen,

– Jag tycker det är väldigt bra att de skickar ut en sådan här enkät. Det är viktigt för det handlar om allas säkerhet, säger Ken Shi.

I mars väntas enligt Transportarbetaren rapporten om brott på återvinningscentralerna vara klar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.