Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har hotellverksamheten kunnat pågå oförhindrat trots att både ägare och polis känt till brottsligheten i lokalerna? SVT:s reporter Ellen Pan tog sig till den smutsiga lastkajen för att ta reda på mer. Foto: Jimmy Kirvesmäki/SVT

Hotellet pekas ut av poliskällor – ingång via lastkaj bakom huset

Uppdaterad
Publicerad

Genom en tung järndörr på baksidan av ett grönt tegelhus i Årsta har sexköpare obemärkt kunnat gå in och ut – för att träffa kvinnor på hotellrum med neddragna persienner. Källor inom polisen menar att de som driver hotellet inte velat samarbeta för att stoppa brottsligheten.

Verksamheten i Årsta pekas av polisen ut som ett av de mest brottsbelastade hotellen i Stockholm. Dokumentation som SVT tagit del av visar att ett stort antal sexköp samt ett mordförsök ägt rum på hotellet det senaste året.

Hyrs ut i flera led

Fastigheten har de senaste åren hyrts ut till företaget Eco Living AB, som omsatte omkring 20 miljoner kronor 2021. De har i sin tur hyrt ut till en tredje part – TTS Holding AB – utan fastighetsägarens vetskap. Upplägget där lokalerna hyrts ut i flera led har försvårat för polisen att ställa hotellägarna till svars.

Hotellen som används av kriminella

Eco Livings VD uppger för SVT att han inte haft någon vetskap om att brottslighet pågått i företagets lokaler. Han menar att det är TTS Holding AB som ansvarat för verksamheten. De svarar i sin tur att de känt till vissa incidenter, men inte att det ska ha förekommit utbredd brottslighet.

Hör mer av företagens svar i klippet.

Hotellgäst: ”Skum verksamhet”

Amerikanska Brianna Brewster sökte nyligen tillfälligt boende i Stockholm på grund av jobb. Via en hemsida fick hon en lägenhet i det som visade sig vara hotellet i Årsta.

– Det var elavbrott konstant, kackerlackor i rummet och det elektroniska låset slutade funka så jag blev utelåst. Allt kändes bara som en skum verksamhet, berättar hon.

Efter två veckor flyttade Brianna ut då hon kände sig otrygg på hotellet. TTS Holding AB vägrade då att betala tillbaka de ca 30 000 kronor som hon lagt ut, och ärendet ligger nu hos Kronofogden.

Eco Living ska nu, enligt fastighetsägaren, ha sagts upp från lokalerna i Årsta så fort man fick reda på att oegentligheter förekommit på hotellet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellen som används av kriminella

Mer i ämnet