• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I natt förlorar vi en timmes sömn – dags att ställa om till sommartid

Uppdaterad
Publicerad

Så var det dags igen. Natten mot söndag slår klockan aldrig 02.00 utan går direkt till 03.00. Vi förlorar en timmes nattsömn, men får i gengäld njuta en timme till av kvällssolen. En omtvistad tidsomställning som både hyllas och kritiseras i Sverige och i övriga Europa.

Åsikterna går vilt isär vad gäller sommartidens vara eller icke vara. Två av tre svenskar vill helt slippa omställningen till sommartid enligt en undersökning som Dagens Nyheter nyligen gjort.

Många försök innan tidsomställningen blev permanent

Sommartiden har kommit och gått de senaste hundra åren. De första försöken i världen med officiell tidsomställning skedde under första världskriget 1916 då Tyskland och dess allierade införde sommartid på prov. Även Sverige och Storbritannien valde att följa Tysklands exempel. Men jordbrukarna rasade mot försöken och Sverige med flera länder valde att avstå, tillfälligt.

1980 var det så dags igen och sedan dess ställer vi om klockorna två gånger per år. Fram till 1996 varade sommartiden till slutet av september, men efter Sveriges inträde i EU 1995 så sträcker den sig till sista söndagen i oktober.

Het fråga även i EU

Allt fler svenskar säger sig nu vilja slopa tidsomställningen helt, andra skulle vilja ha sommartid året runt och så finns det de som vill ha normaltid över hela året.

Frågan är sedan en tid en riktig ”snackis” både här hemma och i Europaparlamentet. Nu ska frågan om sommartid utredas av kommissionen.

Några minnesregler

Men hur vet man då åt vilket håll klockan skall ställas och när?

Ett tips är att när istapparna börjar smälta och man börjar fundera på att dra fram grillen då ställs även klockan fram. När hösten närmar sig och luften blir kylig, då ställer vi in grillen under tak och drar tillbaks klockan en timme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.