Två kvinnor går på en trottoar, en pekar mot en byggnad i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till den ratade lokalen och hör kommunen förklara varför det inte blir någon fritidsgård på Söderhöjden. Foto: Tommy Bergman/SVT

Ingen fritidsgård på Söderhöjden – trots prioriterat område

Publicerad

De tre platser i Järfälla som pekas ut på, det regeringen kallar för ”Utanförskapets karta”, ligger alla på Söderhöjden.

Trots att socialdemokraterna länge sett ett behov av en fritidsgård här, då det är ett prioriterat område, blir det nu en odefinierad paus på det arbetet.

Statistikmyndigheten SCB fick hösten 2023 i uppdrag av regeringen att göra en fördjupad analys av utanförskap, som skulle visa mindre geografiska områden på ett sätt som inte gjorts tidigare.

Järfälla kommun har tre områden som pekats ut, alla på Söderhöjden. Kommunen har även ett uppdrag att det inte ska finnas några utsatta områden till 2027 och Söderhöjden är ett prioriterat område.

Just av den anledningen har kommunstyret länge undersökt och försökt öppna en fritidsgård i där. Men nu är det beslutat att arbetet sätts på paus då man inte hittat lämplig lokal.

Motsättningar i styret

Anledningen till att man inte istället bygger en fritidsgård, är att man prioriterar att renovera skolmiljöer och byggandet i Barkarby, enligt Eva Ullberg (S) som är kommunstyrelseordförande.

För ett år sedan var styrets mål att ha en fritidsgård i varje kommundel, men sedan i augusti styr socialdemokraterna tillsammans med moderaterna och målet förändrades.

– Vi har det inte längre lika uttalat, men vi är överens om satsningar i Söderhöjden, säger Eva Ullberg (S).

Moderaterna röstar nej

Moderaterna har idogt röstat nej för en fritidsgård i Söderhöjden. När beslut togs om att pausa arbetet skrev första vice kommunstyrelseordförande Emma Feldman (M), i sociala medier att ”ingen fritidsgård i Järfälla ska fungera som en värmestuga för drogförsäljning eller kriminalitet”.

– Det stämmer att de länge varit emot att skapa en fritidsgård på Söderhöjde,n men mitt ingångsläge är annorlunda, säger Eva Ullberg (S).

Andra platser att gå till

Det fanns tidigare en fritidsgård i Söderhöjden som idag är stängd. Idag finns kulturhuset Huset på Höjden som har olika aktiviteter för alla åldrar, vars verksamhet till viss del är samma som på en fritidsgård, enligt Emma Feldman (M). Något som socialdemokraterna inte håller med om.

Det finns en fritidsgård för högstadieelever i närliggande Jakobsberg. Enligt fritidsförvaltningen har det börjat komma fler ungdomar från Söderhöjden till fritidsgården sedan den öppnade 2023.

En kvinna i biblioteksmiljö håller en tjock rapport och är klädd i röd halsduk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om ”Utanförskapets karta” och vad som gör den unik. Foto: Hashi Ahmed/SVT

”Utanförskapets karta”

Regeringen har gett Statistikmyndigheten och Boverket i uppdrag att kartlägga utanförskapet i Sverige.

Syftet är att resultatet ska användas som underlag för staten och kommuner när de ska planera, prioritera och genomföra insatser.

Resultatet visar att 180 områden i 66 kommuner har så stora utmaningar att de kan betecknas som utanförskapsområden.

Totalt bor 710 000 personer i dessa områden, varav 170 000 är barn.

I Stockholms län listas 39 stycken områden.

Statistiken är en ögonblicksbild för 2022.

Källa: regeringen.se, scb.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.