• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Inneboende blir allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Var femte andrahands-annons i Stockholm erbjuder rum eller del av lägenhet.

På 1920 och 1930-talet bodde många trångt och det var det vanligt med just inneboende. Men trångboddheten byggdes bort genom bland annat allmännyttan. Nu befarar många att den är på väg tillbaka, rapporterar Svenska Dagbladet idag.

Någon heltäckande statistik för hur många som bor inneboende idag finns inte och annonserna på uthyrarsajter som ”AirB&B” och ”Blocket” utgör bara en mindre del eftersom många skaffar boende via egna kontakter.

I Hyresgästföreningens nya rapport för 2013 om unga vuxna i åldern 20 till 27 år svarade de i Stockholms län att:

2,6 procent hyrde rum 

3,4 procent bodde hos en kompis och

1,8 procent bodde hos någon anhörig

Hyresgärstföreningens enkät görs vartannat år och sedan  2001 har andelarna ökat något varje år.

Fler vill hyra ut ett rum

På Blocket växer antalet annonsörer som vill dryga ut sina kostnader genom att hyra ut ett rum till en inneboende. Enligt annonssajtens egen statistik så ökade antalet annonser efter inneboende i Stockholms stad från 1.291 st annonser år 2011 till 2.414 st annonser förra året.

Det utgör en femtedel av Blockets alla andrahandsuthyrningar i Stockholms stad.  

Högre hyror efter nya lagen

Sedan den nya uthyrningslagen infördes förra året som ger möjlighet att ta ut högre hyra har annonsörernas hyror pris i Stockholm stad ökat med 17 procent jämfört med året innan.

2012 var snitthyran för en ”etta eller del av boende” 5.437 kronor i månaden. Förra året hade snittpriset ökat till 5.984 kronor/månad. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.