– Jag känner mig väldigt otrygg när jag ska hem från träningen eller har varit i stan på kvällen, säger Isabelle Rosdahl, till höger. Till vänster Louise Clerton. I mitten en vän till de båda, som vill vara namnlös. Foto: SVT

Inte otrygga hela tiden – men unga kvinnor känner ständig oro

Uppdaterad
Publicerad

Unga kvinnor är en av de grupper som känner störst otrygghet i samhället. Bland annat handlar det om rädslan för överfall och sexuella trakasserier.

– Det är tråkigt, att man inte kan röra sig fritt i samhället utan att känna en ständig oro, säger 18-åriga Isabelle Rosdahl till SVT.

Det är inte något man kan se, inget man kan ta på. Men otryggheten finns där, framförallt hos många kvinnor. På väg hem från bussen, i gångtunneln, i skolan.

Var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde på kvällen. Mer än var tionde kvinna undviker att gå ut på kvällen på grund av otrygghet. En femtedel av kvinnorna oroar sig för våld eller överfall.

Siffrorna kommer från Brottsförebyggande rådets trygghetsrapport, och visar på en stor ökning av otryggheten i samhället under förra året. Unga kvinnor är en av de grupper där otryggheten är störst.

Kan dyka upp när som helst

Isabelle Rosdahl och Louise Clerton är 18 år och går på gymnasiet i Stockholm. Och nej, de känner sig inte otrygga hela tiden. Men känslan finns där, och den kan dyka upp lite när som helst. De tror att många unga kvinnor känner på samma sätt.

– Jag känner mig väldigt otrygg när jag ska hem från träningen eller har varit i stan på kvällen, säger Isabelle Rosdahl.

Hur hanterar man det?

– Jag brukar alltid ha mobilen i handen så att man lätt kan ringa någon.

Louise Clerton känner sig sällan rädd hemma i bostadsområdet. Men på stan är det annorlunda.

– Det är väl framförallt i stora folksamlingar, konserter, festivaler och så. Och ofta runt T-centralen. Där kan det vara personer som ropar efter en, säger hon.

Visslar och ropar saker

Isabelle Rosdahl fyller i.

– Det är sällan som jag kan gå där utan att känna mig otrygg, för man hör hela tiden att killar visslar och ropar saker. Det är ständigt återkommande när man är ute, inte bara på kvällarna utan hela tiden.

Är det sådana saker man är rädd att råka ut för, sexuella trakasserier och liknande?

– Ja, bland unga tjejer är det nog det. Man är inte så rädd för våldsbrott, säger Louise Clerton.

”Prata om att brottsligheten inte ökar”

Så vad gör man då? Inrikesminister Anders Ygeman (S) talar bland annat om skärpt sexuallagstiftning och kameraövervakning. Isabelle Rosdahl och Louise Clerton har andra förslag.

– Man borde prata om det från tidig ålder, med både killar och tjejer. Och visa att brottsligheten kanske inte har ökat och inte är så vanlig, så att man inte behöver oroa sig i onödan, säger Louise Clerton.

Hur känns det att det är så här?

– Det är tråkigt, att man inte kan röra sig fritt i samhället utan att känna en ständig oro, säger Isabelle Rosdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.