Campus Lappis på Lappkärrsberget är Stockholms studentbopstäders största och mest kända område. Foto: TT

Hårt arbete för att få fram fler studentbostäder inför terminen

Uppdaterad
Publicerad

Den genomsnittliga kötiden för ett studentboende är över två år. I vissa fall får man vänta ännu längre. För att få loss så många bostäder som möjligt gör Stockholms studentbostäder så kallade boprövningar för att säkerställa att det bara är studenter som bor där. Dessutom är de mitt uppe i att producera 2 000 nya studentbostäder.

Inom ett par veckor skickas antagningsbeskeden ut för höstens högskoleutbildningar och många upplever stor stress över sitt boende under studietiden.

Långa väntetider på studentbostäder

För att få ett studentrum, alltså ett boende där man delar gemensamma utrymmen och kök, är den genomsnittliga kötiden på Stockholms studentbostäder från 13 månader.

Väntetiden för ett eget studentboende, däremot, är i genomsnitt tre till fyra år. Om man ser totalt för alla olika typer av studentboenden så var genomsnittlig kötid i maj för att få en studentbostad 2 år och 1 månad.

– Vi vet att det är många studenter som saknar bostad när antagningsbeskeden kommer. Därför är det roligt att vi kan erbjuda ett stort antal lediga bostäder inför terminsstarten, något vi arbetar medvetet för att kunna göra, säger Marlene Lundkvist, kund- och marknadschef på Stockholms studentbostäder.

Uppsagda hyreskontrakt efter boprövningar

För att kunna få loss så många studentbostäder som möjligt säkerställer Stockholms studentbostäder att det bara är studenter som bor i bostäderna. Det görs två gånger om året genom så kallad boprövning.

Då kontrolleras att hyresgästerna uppfyller kraven om att ha tagit minst 15 högskolepoäng eller motsvarande, samt att de är medlemmar i en SSCO-ansluten studentkår.

Under förra året genomgick totalt 10 489 hyresgäster boprövning, vilket medförde att cirka 1611 hyreskontakt sades upp. Därmed kunde nya bostäder frigöras till studenter i kön.

Inför höstens terminsstart räknar man med att kunna förmedla omkring 1 000 bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.