Foto: Privat

”Jag ska rama in p-boten”

Uppdaterad
Publicerad

När Klara Karlsson och hennes ambulanskollega såg p-boten på ambulansen så trodde hon inte att det var sant. Under tiden som de hjälpte en patient med bröstsmärtor så fick de böter.

– Vi blev så chockade, berättar hon.

I knappt en timme stod ambulansbussen parkerad i ett bostadsområde i Farsta. Klara Karlsson och hennes kollega var på larm hos en patient med bröstsmärtor.

– Vi gör en hel del kontroller när vi är hos patienter. Vi kontaktar sjukhuset för att göra rätt bedömning, ibland tar det fem minuter, men det är inte helt ovanligt att det tar längre tid, berättar hon för SVT Nyheter Stockholm.

Under tiden som de hjälpte patienten sattes en p-bot på ambulansen. Summan: 750 kronor för ”ej betald p-biljett”.

Trodde något lurades

– Vår spontana tanke var att någon satt en p-bot på ambulansen för att luras. Att det inte var vår. Men när kollegan hoppade ur bilen och kollade så var det vårt registeringsnummer. Vi blev så chockade. Vi har hört om att poliser och ambulanser har fått p-böter, men trodde inte att det var sant.

Hon fortsätter:

–  Vi läser sällan vad vägskyltarna säger när vi ska parkera, vi försöker bara att inte stå i vägen. Ibland måste vi in på små gator, men i största mån försöker vi att hitta bra platser men inte för långt bort, säger Klara Karlsson.

Vad händer nu?

– Än så länge har jag inte fått information om att den ska rivas. Den ligger kvar i fickan. Men jag ska rama in p-boten som ett minne.

Q-park: ”Det är djupt olyckligt”

Q-Park beklagar att ambulansen fått en parkeringsbot.

– Det är djupt olyckligt, säger företagets vd Peder Ståhlberg.

Samtidigt försvarar han parkeringsvakten.

– Det är en erfaren parkeringsvakt som skrev ut boten. Problemet var att ambulansen stod på en vanlig avgiftsbelagd parkering och står man på en sådan så ska man betala avgift. Det var omöjligt för vakten att veta att ambulanspersonalen var på en utryckning, säger Peder Ståhlberg.

– Hade ambulansen till exempel istället parkerat nära porten till huset där ambulanspersonalen var så hade vi förstått att de var på en akut utryckning för att hjälpa en patient. När Klara postade på Facebook förstod vi att de varit på en utryckning och då skrev vi av boten direkt, säger Peder Ståhlberg.

Det här gäller för ambulans under utryckning

Olika regler gäller beroende om man parkerar på privat eller allmän mark.

På privat mark gäller markägarens regler, medan trafikförordningen eller lokala trafikföreskrifter reglerar vad som gäller på allmän mark och allmänna gator/vägar. Bryter man mot trafikförordningen eller lokala trafikföreskrifter får man en parkeringsanmärkning. Bryter man mot privata markägares villkor utfärdas en kontrollavgift.

Inom trafikförordningen finns undantag från vissa bestämmelser både när det gäller var man får köra och var man får stanna och parkera. Undantag från var man får parkera och stanna gäller exempelvis vid räddningstjänst, vid brådskande yrkesutövning av en läkare, sjuksköterska, barnmorska, personal i hemsjukvården eller en veterinär och vid transport av sjuka eller rörelsehindrade (11 kap. 9 §).

Undantagen gäller endast om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas.

I fallet med den parkerade ambulansen i artikeln var den parkerad på privat mark och då gäller markägarens villkor. Men, om det med hänsyn till omständigheterna i samband med den olovliga parkeringen skulle framstå som uppenbart oskäligt att ta ut kontrollavgift, får avgiften inte tas ut (Lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering 1984:318).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.