I höstas sparkades kommundirektören Karin Proos. Hon fick då ett avgångsvederlag på 1,7 miljoner kronor. Den som verkställde beslutet var kommunstyrelsens ordförande, moderaten Michaela Fletcher Sjöman.
Enligt ABC:s källor var det sagt att kommundirektören skulle ta itu med att två personer i ledningsgruppen inte berättat att de hade ett förhållande.
Kvinnan i ledningsgruppen användes också som referens när hennes man sökte och sedermera fick ett chefsjobb i kommunen. Dessutom har den kvinnliga chefen lagt ut konsultuppdrag på den man hon har ett förhållande med, innan han fick tjänsten i kommunen.
– Att man lägger ett uppdrag på sin älskare är ju ett väldigt tydligt fall av delikatessjäv, och strider mot kommunallagen. Det är ofrånkomligt, säger Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt.
”Socialdemokrat hade fått gå”
Hela processen har lett till en kritikerstorm mot Fletcher Sjöman.
– Jag tror inte att en socialdemokrat som gjort det här hade fått sitta kvar, säger Ann-Christin Furustrand, socialdemokratiskt oppositionsråd i Österåker.
Kommundirektören fick alltså i uppdrag av kommunstyrelsens ordförande att lösa den uppkomna situationen. Men två dagar senare skriver Michaela Fletcher Sjöman att hon tar över frågan om förhållandet.
”Vi hade olika syn på verksamheten”
Det hela slutar med att kommundirektören, som känner sig överkörd av kommunstyrelsens ordförande slutar och får ett avgångsvederlag på 18 månader som skattebetalarna får stå för.
ABC: Vad var det som gjorde att kommundirektören fick avgå?
– Karin och jag hade olika syn på verksamheten och den ekonomiska styrningen, säger Michaela Fletcher Sjöman.
ABC: Hur kan du då säga att du är nöjd med kommundirektören veckan innan och föreslå en högre månadslön på 5.000 kronor när du nästa vecka väljer att sparka henne?
– Ja, det kan verka konstigt. Det är en väldigt kort period, men under denna vecka hinner det hända en hel del under mängder av samtal.
ABC: Kan du närmare gå in på vad det handlar om?
– Karin och jag har en överenskommelse där vi har sagt att vår gemensamma hållning om avslutande av tjänsten är att vi har haft olika syn och valt att gå skilda vägar, säger Michaela Fletcher Sjöman.
Ann-Christin Furustrand har inte märkt av konflikten.
– Jag har inte märkt att det funnits några meningsskiljaktigheter mellan kommundirektören och Michaela Fletcher Sjöman. Det har inte framgått alls, säger Ann-Christin Furustrand.
”Vill inte spekulera”
Förutom kommundirektören har en annan hög chef under hösten fått sluta med ett avgångsvederlag på 22 månader. Personalchef och kommunikationsdirektör är två av flera chefer som inte längre sitter med i ledningsgruppen.
ABC: När det gäller tillit när de i ledningen berättat att de har ett förhållande, förstår inte du att det finns en tillitsproblematik?
– Jag vill inte spekulera i det. Jag är säker på att det har funnits en anledning till att de inte har berättat något, säger Michaela Fletcher Sjöman.
Men Olle Lundin tycker förfarandet är underligt.
– Det är väl lite märkligt. Det är ju ganska tydligt att det är ett brott mot kommunallagen. Det rimliga vore väl att man hanterade det rent arbetsrättsligt på något vis, eller åtminstone gav en tillrättavisning. Så det är ju ingenting att släta över, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.
Tipsa ABC
Vet du mer om historien? Tipsa reporter Jens Larsson på jens.larsson@svt.se.