En del av en person i en mörk tröja som viskar eller pratar, med fokus på axeln och delen av ansiktet som inte är synligt. Bakgrunden är neutral och ur fokus, vilket skapar en intim atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kareem Al-Fatlawi är en av personerna som figurerar i utställningen ”Drömmar om månen” – berättar om sin resa genom bilder från sitt liv. Foto: Paulina Monzón/SVT

Kareem saknar dottern som är kvar i Irak – utställning i Fittja om liven efter flyktingvågen

Publicerad

På utställningen ”Drömmar om månen” får vi möta personer som var nyanlända i Sverige 2015 och 2016 och vad som hänt i deras liv sedan dess.

En är Kareem Al-Fatlawi som saknar sitt hemland men är tacksam för sitt nya.

Du möts av ett klot, där ser du en en man som simmar. Det är Tareq som badar på en turistort i Libanon. Det finns flera klot i den stora utställningssalen som visar glimtar av ett liv. Vi befinner oss på Mångkulturellt centrum i Fittja.

På en vägg ser man en video av ett litet barn som blir puttad på en gunga. Bilden är uppdelad i fragment, som glassplitter. Barnet heter Taiem och är son till Kareem Al-Fatlawi som kom till Sverige hösten 2015 från Irak. Där fick han utstå tortyr, fängelse, kidnappning och till slut en tuff flykt över havet som han beskriver som döden.

Händelser som han fortfarande bearbetar och som bland annat påverkat han förmåga att lära sig språket i Sverige.

Kareem har inte varit i Irak sedan flykten. Kvar var han tvungen att lämna sin dotter som han inte träffat sedan dess. En stor sorg i hans liv. De har kontakt men främst över chatt.

Konstnären: ”Handlar om att vara människa”

Konstnären heter Henrik Teleman och utställningen är ett fortsättningsprojekt på en utställning han gjorde med nyanlända flyktingar som kom till Sverige 2015 och 2016.

”Drömmar om månen” har han arbetat med i två år och här får man möta samma personer – sex år senare.

– Jag vill veta hur det går men också vad som har hänt inom dem. Det handlar om vad det är att vara människa.

Utställningen är uppbyggd i ett antal olika scener och berättelser man kan lyssna på. Den har även resulterat i en bok med intervjuer och bilder.

– Det är både allvarligt och vackert och ibland är det roligt.

Längst in finns ett återföreningsrum. I det svarta rummet spelas filmer upp av familjer som äntligen får återse varandra.

– Här är det en enorm kraft. Det är kriget, flykten. Det är känslan av att man övergivit sina älskade. Det går inte att värja sig från deras enormt starka känslor när de får mötas igen, säger Henrik Teleman.

I videon ovan berättar Kareem Al-Fatlawi mer om sin resa genom bilder ur boken från utställningen.

Utställningen kan ses på Mångkulturellt centrum i Fittja. Foto: Paulina Monzón/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.