Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en historisk resa till en tid då hästar drog brandvagnarna och brandvakter spejade från kyrktornen. Foto: Tommy Bergman/SVT

Katarina brandstation på Söder utnämnd till världens äldsta – varit bemannad i 147 år

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli 1876 slog dörrarna till Katarina brandstation upp och de har inte stängts sedan dess. Nu har stationen på Södermalm i Stockholm utnämnts till världens äldsta.

– Det tog ju nästan fyra år att hitta alla bevis så det har varit en lång historia men nu är vi i mål och det känns bra och kul, säger styrkeledaren Göran Stark.

Guinness rekordbok har fastställt att Katarina brandstation är den station som varit i kontinuerlig drift och bemannad under längst tid – av alla brandstationer i hela världen.

Experthjälp från Stadsmuseet

För att få utmärkelsen har stationen behövt bevisa att de varit igång under alla dessa 147 år. Bland annat har de kallat in expertishjälp från en antikvarie på Stadsmuseet som gått igenom gamla kartor, bilder och telefonkataloger.

– De har ju helt andra muskler när det gäller att leta i arkiv, så med deras hjälp kom vi i mål till slut, säger Göran Stark som också är den som varit drivande i rekordprocessen.

”Jättemycket historia i väggarna”

Erik Sjölin är enhetschef vid Katarina brandstation och han hoppas att de blir kvar så länge som det går.

– Jättemycket historia finns ju i väggarna så det är klart att vi som jobbar hoppas på att bli kvar i många år till, säger enhetschef Erik Sjölin.

För mycket har hänt och minnena från förr finns kvar.

– Max och Dux är två av de hästar vi hade sist i drift innan vi gick över till motordriva fordon, säger Erik Sjölin.

– Det hade varit skönt att sitta med och lyssna hur snacket gick, säger Göran Stark.

I videon får du följa med på en historisk resa till en tid då hästar drog brandvagnarna och brandvakter spejade från kyrktornen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.