Foto: Christine Olsson/TT/Smittskydd Västra Götaland

Kikhosta allt vanligare bland stockholmarna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler får kikhosta i Sverige. Förra året drabbades över 650 personer av sjukdomen, var av nästan en tredjedel i Stockholm.

– Skulle det smitta inom vården vore det olyckligt och måste förhindras, säger smittskyddsläkaren Per Follin

Kikhosta börjar som en vanlig förkylning. Man kan få hosta, lite feber och ont i halsen och de flesta barn i Sverige är vaccinerade mot kikhosta. Har man fått kikhosta kan man märka det då hostan efter några veckor brukar bli svår, och kan börja te sig i hostattacker.

Förra året drabbades 679 personer i Sverige av sjukdomen och redan i år har över 200 personer smittats.

– Att det är så många tror man beror på flera faktorer. Man har dels sett att det kommit in nya bakteriastammar, andra typer av kikhosta. Dels har man sett att man haft sämre skydd av vaccinet, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

Allra flesta är vaccinerade

I Sverige är de allra flesta barn vaccinerade mot kikhosta. Man vaccineras vid tre månaders ålder, fem månader, ett år, fem år och nu mer även i tonåren. Per Follin menar att man inte ser att vaccinet håller så länge som man hade önskat – och att det därför är viktigt att vaccinera sina barn.

– Man bör skydda de yngsta. Kikhosta är farligt för de yngre, och barn under tre månader kan ibland behöva läggas in, säger han.

Farligast för de minsta

Kikhosta smittar via vätskan man hostar upp och är som smittsammast för de personer som är närmast en, till exempel i familjen. Att någon som arbetar inom vården med just små barn är smittad är något som måste förhindras, menar Per Follin.

– Skulle det smitta inom vården vore det olyckligt och måste förhindras, säger han.

1177 Vårdguiden kan du hitta mer information om symptom och hjälp att få vid kikhosta.

Smittade i Sverige

2013 – 237

2014 – 703

2015 – 603

2016 – 679

Till och med 31 mars 2017 – 207

Källa: Folkhälsomyndigheten

Smittade i Stockholm

2013 – 78

2014 – 150

2015 – 168

2016 – 182

Till och med 31 mars 2017 – 67

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.