Stockholms stad säger upp avtalet med staten om Bromma flygplats. Avtalet sträcker sig till 2038. Regeringen har samtidigt varit tydliga med att de vill ha kvar flygplatsen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klubbat: Stockholms stad säger upp avtalet för Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällens kommunfullmäktige beslutade Stockholms stad att säga upp Swedavia för Bromma flygplats, skriver det rödgröna styret i ett pressmeddelande.

– Det här är ett historiskt beslut, genom att säga upp avtalet för Bromma flygplats tar Stockholm ett avgörande steg för att utveckla Bromma parkstad, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i pressmeddelandet.

SVT nyheter Stockholm har sedan innan rapporterat om att den rödgröna majoriteten i Stockholm vill stänga Bromma flygplats och bygga en helt ny stadsdel med 16 000 lägenheter, något som oppositionen varit kritisk till.

Avtalet mellan Stockholms stad och Swedavia gäller till och med den 31 december år 2038 och måste från stadens sida sägas upp senast tre år före avtalstidens utgång. Det är detta beslut kommunfullmäktige nu har fattat.

BRA lämnar Bromma flygplats för Arlanda

I september kom beskedet att flygbolaget BRA lämnar Bromma flygplats. Flygbolaget har ingått i ett avtal med SAS värt 6 miljarder kronor – och kommer flyga från Arlanda istället. BRA menar att det inte är lönsamt att driva Bromma flygplats.

– Beslutet innebär att Bromma sannolikt tappar omkring 90 procent av sin trafik sa Daniella Waldfogel, vd på Stockholms Handelskammare till SVT nyheter Stockholm när beskedet kom.

Regeringen har samtidigt varit tydlig med att flygplatsen ska vara kvar och säger nej till nedläggning av Bromma.

Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Noréns analys om vad beskedet att BRA lämnar Bromma kan betyda för flygplatsens framtid:

SAS flyg lyfter från Arlanda och SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det här för dig som passagerare? Och vad betyder det för Brommas framtid? Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén förklara tisdagens besked från BRA och SAS. Foto: TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.