• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Jag känner mig upprörd när jag tänker på vilka konsekvenser det här får våra medlemmar, säger Catharina Häggbom förhandlingsansvarig för fackförbundet Kommunal . Foto: Kommunal

Kommunal: Kommer få konsekvenser för patienterna

Uppdaterad
Publicerad

Idag varslade Karolinska Universitetsjukhuset 600 anställda varav 350 av fackförbundet Kommunals medlemmar.

– Det är katastrof. Vi förstår inte hur arbetsgivaren ska lyckas genomföra denna neddragning överhuvudtaget, säger Catharina Häggbom förhandlingsansvarig för fackförbundet Kommunal till SVT.

Till SVT säger Catharina Häggborn att arbetsbelastningen, redan innan varslet, är hög.

– Siffror från arbetsgivaren visar att fram till augusti i år har man på kommunals arbetsområde arbetat övertid motsvarande mer än 500 stycken heltidsanställda. Att säga att det här inte kommer att få konsekvenser för patienter är för mig obegripligt, säger hon till SVT.

Bestörta och chockade

Än har det inte kommit in några reaktioner från medlemmarna.

– Vi är inte på plats på sjukhuset. Jag tror att de som är på sjukhuset är arbetar är nog ganska bestörta och chockade. Jag känner mig upprörd, när jag tänker på vilka konsekvenser det här får våra medlemmar, det här är inte en välkommen julklapp.

Minus 16 miljarder

Anledningen till att Karolinska universitetssjukhuset varslar är att sjukhuset beräknas att gå med minus med 1,6 miljarder kronor. 

– Sjukhusdirektören Björn Zoega är hitsatt för att reda upp i den ekonomiska situationen. Min uppfattning är att ansvaret ligger hos våra politiker i regionen. Det är deras beslut kring Nya Karolinska som gjort att vi sitter i den här situationen, avslutar Catharina Häggbom.

Läs mer här hur politikerna ser på varslet av 600 läkare och undersköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.