Karin Wanngård (S) och Christofer Fjellner (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nödvändigt eller oansvarigt att höja kommunalskatten? Åsikterna går isär mellan Stockholmspolitikerna. Foto: William Kvist/SVT

Kommunalskatten i Stockholms stad höjs

Uppdaterad
Publicerad

Det rödgröna styret i Stockholms stad har beslutat att höja kommunalskatten från 2024. Alternativet hade varit rejäla nedskärningar i välfärden menar Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

– Att höja skatten var inget lätt beslut, men vi måste hedra löftet till våra väljare samtidigt som vi tar hänsyn till stockholmarnas privatekonomi.

Ett underskott på 28 miljarder kronor för landets regioner och kommuner. Det är bedömningen som SKR, Sveriges kommuner och regioner, gjort för 2024. 22 miljarder kronor för regionerna och sex miljarder kronor för kommunerna.

När regeringen i september presenterade sin höstbudget föreslogs tio miljarder i generella statsbidrag, för att kunna kompensera kommunerna och regionerna. Totalt tilldelas kommunerna i Stockholms län 1,6 miljarder och drygt 650 miljoner kronor går till Stockholms stad.

Men det är inte tillräckligt och nu tvingas man välja mellan neddragningar i välfärden eller en höjd kommunalskatt, menar det rödgröna styret. De har valt det senare.

Men oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) menar att en höjd skatt inte kommer hjälpa ekonomin:

– Att höja skatten är ingen enkel utväg som man kan ta bara för att man inte vill prioritera.

Efter den föreslagna höjningen skulle den kommunala skatten (inklusive regional skatt) ligga på 30,06 kronor per intjänad hundralapp, en ökning med 24 öre.

Så mycket högre blir skatten för dig

Inkomst/månad innan skatt – Skatteökning/månad (person under 65 år)

20 000 kr – 27 kr

25 000 kr – 38 kr

30 000 kr – 48 kr

35 000 kr – 59 kr

40 000 kr – 70 kr

45 000 kr – 82 kr

50 000 kr – 94 kr

För personer över 65 år gäller andra regler för jobbskatteavdraget.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.