Karolinska är den konsultpost som kostade landstinget mest under 2016. Foto: TT

Konsultkostnaderna ska kapas – med en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Pengar som tidigare har spenderats på konsulter och byråkrati ska istället gå till kollektivtrafik och sjukvård, det berättade Alliansen i Stockholms läns landsting när budgeten för 2018 presenterades under onsdagen.

I nästa års budget görs tydliga prioriteringar, det menar det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius. Enligt budgeten tillförs sjukvården 2,3 miljarder mer än 2017. Kollektivtrafikens budget ska öka med 332 miljoner. Dessutom ska en halv miljard tas från byråkrati och konsultkostnader.

Enligt Alliansen uppgick konsultkostnaderna i Stockholms läns landsting till 962 miljoner kronor under 2016.

Det är ett högt mål att skära en halv miljard på ett år?

– Det handlar om en halv miljard i landstingets 99-miljardersbudget. Det är ett högt ställt mål, men det är ett rimligt mål. Det är nödvändigt för oss att göra detta, vi måste frigöra resurser till sjukvården och kollektivtrafiken, säger finanslandstingsråd Irene Svenonius (M).

Oförändrad skatt men höjt SL-kort

Alliansen räknar med att landstingsskatten ligger kvar på 12,08 kronor per intjänad hundralapp. Däremot ska taxorna inom kollektivtrafiken höjas. Ett 30-dagarskort kommer från 1 januari 2018 att höjas med 30 kronor, till 860 kronor. Dessutom införs ett försök att SL:s periodkort ska gälla i Waxholmsbolagets trafik under lågsäsong.

Gratis utbildning till barnmorskor

Sjukvården ges fler utbildningsplatser för AT- och ST-läkare. Det blir fortsatta satsningar på primärvården. På två år ska primärvårdens budget ökas med 290 miljoner kronor.

Som SVT Nyheter Stockholm tidigare har berättat så öppnar en nya barnakut på Danderyds sjukhus. Dessutom blir förlossningsplatserna fler.

– Det handlar bland annat om betald utbildning för vidarestudier till barnmorska, säger Ella Bohlin (KD) barn- och äldrelandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.