Rollerderby – en sport av och för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

De är bäst i landet och trea i Europaligan. Men deltagarna och deras sport är inte så kända för den breda allmänheten. ABC har träffat laget som vill in i rampljuset.

De snörar på sig rullskridskorna, stoppar in munskyddet och rättar till strumpbyxorna innan spelarna i Stockholm Rollerderby sluter upp kring kaptenen och tränaren Karolina G Berglöf i Farstahallen i Stockholm.

– Rollerderby är en kontaktsport på rullskridskor som spelas på en oval bana, förklarar Karolina G Berglöf.

Unik sport för kvinnor

Spelarna kallar sporten unik. För ovana ögon är den svår att förstå sig på.

– Jag tror att många blir lite förvånande över att se tjejer spela den här typen av sport, och eftersom sporten är ny så kommer vi nog att få förklara flera gånger vad det är för något, berätttar spelaren Monica Lindén.

I rollerderby tävlar två lag mot varandra på rullskridskor, och spelet går ut på att försöka blockera det andra lagets poängplockare. Poäng tas genom att varva motsåndarlagets klunga.

Rötter i USA

Sporten kommer från USA och har genomgått flera faser. Under 1970-talet var den enormt populär, men i samma fas blev den mer show än sport. För ungefär tio år sedan återuppstod sporten i sin moderna form, och den kom till Sverige i och med att Stockholm Rollerderby bildades 2007.

Sedan dess har flera lag bildats runt om i Sverige, något som Stockholm rollerderby även varit delaktiga i. Nyligen skrevs den som första lagsport in i Svenska skridskoförbundet.

– Även vi som är en traditionellt förbund måste vara uppmärksamma för trender och öppna upp för nya sporter. Vi tycker det är jättekul att ha med rollerderby i vårt förbund, säger ordförande Roger Bodin.

Bara en träningstid i veckan

– Vi vill gärna se sporten växa ännu mer men för de behöver vi mer stöd och speciellt fler halltider, säger Karolina G Berglöf och suckar över att laget bara har en fast träningstid i veckan.

Trots bristen på halltider har har laget blivit bäst i Sverige och det klev nyligen upp på prispallen som trea i Europa.

– Vi tränar hårt, tycker det är grymt kul och är väldigt målmedvetna, säger Monica Lindén om framgången.

Showen en del av sporten

Mycket av showen från tidigare faser lever kvar i sporten. Något som märks speciellt under matcher och i och med att alla spelare har artistnamn.

– Det gör att det blir lite roligare både för publiken och oss som spelar att få spexa lite grann. Men vi har alltid fokus på sporten, och rollderderbyn är alltid i centrum, säger Karolina G Berglöf, som även går under namnet Swede Hurt.

En av få sporter av kvinnor för kvinnor

För spelarna har sporten också gett vinster utanför prispallen, vilket kan kopplas till det unika i att sporten är en av få som är skapad av kvinnor för kvinnor.

– Systerskap är ett bra ord. Det är mycket gemenskap, och att våga ta plats och utmana sig själv. På det sättet tycker jag att det är en sport som passar många unga tjejer och killar, säger Monica Lindén.

– Jag tycker absolut man kan kalla sporten för kvinnostärkande eller människostärkande. Jag har själv fått bättre självkänsla och utvecklats jättemycket som person. Det är alla de olika aspekterna som gör att sporten är så rolig, berättar Karolina G Berglöf.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.