En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en bilruta med stora sprickor. Till höger står tre unga personer tillsammans framför ett minnesmärke, där 11-åringen blev påkörd i Märsta, med blommor och ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för vad som hände i juni 2023 när en 11-årig pojke dog efter att ha blivit påkörd i Sigtuna. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Körde ihjäl 11-årig pojke i Märsta – frikänns

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2023 blev en 11-årig pojke på cykel påkörd vid ett övergångsställe i Märsta, och avled senare av sina skador. Nu frikänns en 28-årig man för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Den 28-årige mannen åtalades för att ha kört på pojken som cyklade över ett övergångsställe. 28-åringen har tidigare kopplats till gängkriminalitet och har, enligt poliskällor till SVT, tidigare förekommit i minst en mordutredning men inte dömts. Mannen har även dömts för vårdslöshet i trafik 2022.

Han var åtalad för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik, men frikänns nu i tingsrätten.

Inte kunnat bevisa oaktsamhet

I förhör har mannen uppgett hur han kände till att det fanns ett obevakat övergångsställe och därför sänkt hastigheten till 30-35 km/h vid platsen.

Åklagaren har å sin sida menat att mannen inte anpassade hastigheten, samtidigt som han körde i motljus, och därför var oaktsam när kollisionen skedde.

Tingsrätten anser däremot inte att det gått att klarlägga vilken hastighet mannen höll vid övergångsstället.

– Av utredningen i målet har inte tingsrätten kunnat avgöra hur det såg ut från det håll som pojken kom cyklande. Det har inte heller gått att med säkerhet säga att mannen inte anpassat hastigheten till förhållandena på platsen, säger Karl Axel Öberg, rådman.

Händelsen väckte mycket reaktioner och sorg i området – hör vad 11-åringens vänner berättade när de samlades för minnesstund i juni förra året:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varje gång han fick bollen så hejade man på honom” – hör lagkamraterna minnas sin vän som dog i olyckan i Valsta. Foto: Fredrik Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.