– Tänk på era föräldrar, tänk på vad de går igenom. Tro inte att dina vänner kommer att vara där när du skjuts till döds. Du kommer bara hamna på deras Instagram, sen är du glömd.
Folkets Hus i Fisksätra är fullsatt när Mehdi Adnan Mossa föreläser om sitt liv som kriminell. I över 15 år ägnade han sitt liv åt rån, misshandel, kidnappningar och narkotikaförsäljning.
Han berättar också att han suttit i fängelse och på anstalter sex gånger. Sista domen varade i tre år och det var då han beslöt sig för att lämna kriminaliteten.
– Det började i skolan för mig. Jag bröt benet och fick drogen ”rohypnol” av en kompis som smärtlindrade. Sen var jag fast, jag började missbruka och förvandlades till ondska, säger Mehdi Adnan Mossa.
”Ur Dimman”
Med sin föreläsning ”Ur Dimman” vill Mehdi Adnan Mossa visa att det går att ta sig ur ett destruktivt liv. Han har också startat en förening med avhopparverksamhet med bland annat träning, studiecirklar och körkort för att hjälpa ungdomar.
– Vi försöker vägleda dem så att de kan få hjälp med att skaffa jobb och lämna drogmissbruket. Om jag kan lyckas med att förändras, då kan alla göra det. Jag vill väcka liv i ungdomar och ge dem hopp om att våga förändras, säger han.
Kriminalitet är inte glamour
Mehdi Adnan Mossa förläser om baksidan till det destruktiva livet. Han tycker att vapen, våld och knark glamouriseras av de äldre kriminella i området.
– Många ungdomar tror på glamouren. Men de förstår inte att de behöver skjuta någon eller sälja narkotika förrän det är för sent. Vi ser att våldet och dödsskjutningarna ökar, 15-16-åringar dör för 500 kronor idag, säger Mehdi Adnan Mossa.
Kommuner borde bli bättre på information
Mehdi Adnan Mossa anser att kommuner och myndigheter måste bli bättre på att fånga upp de kriminella ungdomar som vill förändra sina liv.
– Jag kommer i kontakt med många ungdomar som vill lämna kriminaliteten men de vet inte vart de ska söka hjälp. Kommunerna borde bli bättre på mer tillgänglig information och att börja samarbeta med lokalt förankrande goda förebilder.
Mehdi Adnan Mossa vill se fler avhoppare som är ute och föreläser. Han menar att det kan vara svårt för föräldrarna att påverka sina barn.
– När att du kan nå ditt barn till en viss ålder men när gatan tar över då är det försent. Det är andra krafter som styr där ute och då måste det finnas möjligheter till hjälp, det är enkelt att bryta kriminaliteten för många men de vet bara inte hur de ska göra, avslutar Mehdi Adnan Mossa.