Den 26-årige Järfällabon stoppades i en fordonskontroll i november förra året och polisen misstänkte att han var narkotikapåverkad. Det hela ledde till en husrannsakan hos hans flickvän i Nacka och gömt i en strumpa hittades guld och en Rolex-klocka. Kvitton saknades helt.
Mannen har haft låga deklarerade inkomster, under flera år har han deklarerat noll kronor. Hans inkomster har istället bestått av en mängd swishar från privatpersoner som används till att betala hans utgifter.
Tungt kriminellt belastad
Tingsrätten konstaterar i sin dom att det är klart mera sannolikt att guldsmyckena och klockorna härrör från narkotikabrottslig verksamhet efter att ha gått igenom mannens chattar. Han döms för grovt penningstvättbrott och blir av med guldringar, guldhalskedjor och klockor.
26-åringen är tidigare dömd för flera brott, bland annat vapenbrott, grov misshandel och narkotikabrott.
SJÄLVSTÄNDIGT FÖRVERKANDE
Den nya strängare lagen om så kallat förverkande kom 8:e november 2024. Redan tidigare har staten kunnat beslagta tillgångar som misstänkts komma från vinster av kriminalitet.
Med den gamla lagen har det dock krävts ett bevisat samband mellan brott och förverkande, till exempel att den som blir fråntagen saker och kontanter även fälls för ett visst brott som kan ge vinst. Till skillnad från tidigare lagstiftning kan förverkande nu beslutas även om personen inte är dömd för brott.
Det innebär till exempel att om någon har stora summor kontanter, pengar på banken eller lyxartiklar och samtidigt saknar en laglig inkomst, kan dessa tillgångar tas ifrån dem om inte personen i fråga kan lämna en godtagbar förklaring om egendomens legitima ursprung.