En delad bild som visar en ljudvåg som representerar ljudöverföring till vänster och en person som bär en svart träningsjacka till höger. Bakgrunden är suddig och antyder utomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Germay Woldu, förbundsordförande i Kriminellas revansch i samhället och kassör i Kris Stockholm, medger brister Hör ljudinspelningen där Kris försöker dölja revisionsrapporten för Stockholms stad. Foto: Oscar Olsson/TT/SVT

Kris Stockholm polisanmäls och förlorar bidrag – har använt pengar för privat bruk

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har polisanmält Kris, Kriminellas revansch i samhället, i Stockholm och drar med omedelbar verkan in bidragen till den ideella föreningen. Det kan SVT nu avslöja. Orsaken är att toppar inom Kris Stockholm har använt föreningens pengar för privat bruk.

Det finns stora brister i Kris Stockholms bokföring, visar en revisionspromemoria som SVT Stockholm tagit del av. Pengar från föreningen har använts till bland annat restaurangbesök, p-avgifter och drivmedel till privata bilar. Dessutom har handkassan på drygt 10 000 kronor försvunnit.

Nu stoppar Stockholms stad omedelbart utbetalningen av bidrag till föreningen, från december i år och även för nästa år.

– Vi drar in bidragen på 750 000 kronor årligen direkt. Vi har polisanmält Kris Stockholm och vi kräver också tillbaka pengar som använts på fel sätt, säger socialborgarrådet Alexander Ojanne (S).

Använde pengar för privat bruk

Toppar inom Kris Stockholm har använt föreningens pengar för privat bruk, visar SVT:s granskning.

På ljudinspelningar från Kris Stockholms årsmöte som SVT tagit del av framgår att paret Germay Woldu, förbundsordförande i Kriminellas revansch i samhället och kassör i Kris Stockholm, och Sara Woldu, ordförande i Kris Stockholm, medger brister.

”Har brustit”

Paret Woldu har nu betalat tillbaka pengar till organisationen, uppger Germay Woldu själv under årsmötet.

– Det är oansvarigt. Jag håller med. Jag har brustit i ansvaret, sa Sara Woldu på årsmötet enligt ljudinspelningarna.

Trots att paret sitter som ordförande och kassör i Kris Stockholm har de även samtidigt fakturerat föreningen tiotusentals kronor för konsulttjänster till sitt eget handelsbolag.

– Det här är åt skogen, så här ska man inte hantera pengar, säger Göran Hagsgård, tidigare extern revisor för Kris Stockholm.

Avböjer intervju

Paret Woldu vill först bli intervjuade av SVT, men hoppar av kort före det avtalade mötet. Germay Woldu förklarar senare i telefonsamtal med SVT att han inte vill uttala sig för SVT om polisanmälan och de indragna bidragen.

Den externa revisorn Göran Hagsgård säger till SVT att han också skulle polisanmält det hela om inte summan reglerats senare av Germay och Sara Woldu. Han har nu avsagt sig rollen som revisor i föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.