Flera föräldrar till barn på skolan har varit i kontakt med SVT. Däribland föräldrar till barn som utsatts. Foto: SVT

Kritik mot Stockholmsskola efter misstänkta sexövergrepp

Publicerad

Utbildningsförvaltningen i Stockholm stad riktar kritik mot den skola där en tidigare vikarierande skolanställd misstänks för sexuella övergrepp mot barn. Enligt utbildningsförvaltningen så skulle skolan ha tagit mannen ur tjänst tidigare.

– Man skulle ha utrett händelsen närmare, säger Peter Bragner, grundskolechef i Stockholm stad.

Det var i september som den skolanställde polisanmäldes efter att ett barn berättat om övergrepp för sin vårdnadshavare. Efter polisanmälan togs mannen ur tjänst, men det var först fem veckor senare som skolledningen gick ut med information på skolan om misstankarna mot mannen.

Skulle ha tagits ut tjänst tidigare

Redan i juni slog personal larm till skolledningen om mannens olämpliga beteende. Händelsen gällde då en flicka som ska ha fått helkroppsmassage av mannen vid ett tillfälle då de var ensamma. Skolan kallade mannen till ett disciplinärt samtal, men flickans vårdnadshavare informerades inte. Utbildningsförvaltningen kritiserar nu skolan för den bristfälliga utredningen av händelsen.

– Man skulle inte ha nöjt sig med ett samtal med mannen, utan man skulle ha utrett vad som egentligen hade hänt. Dessutom skulle flickans vårdnadshavare ha informerats, säger Peter Bragner, grundskolechef i Stockholm stad.

Utbildningförvaltningen riktar också kritik mot att mannen inte togs ur tjänst i juni.

– Det ska man alltid göra om det finns misstankar mot en vuxen som jobbar med barn.

Var skolledningen tillräckligt lyhörd när personal slog larm om mannen?

– Ja, den biträdande rektorn var lyhörd eftersom hon hade ett samtal med mannen. Men i det här fallet gjordes fel bedömning eftersom man inte gick vidare med händelsen.

Fick rektor ingen information om vad mannen skulle ha gjort?

– Rektorn fick bara veta att ett samtal hade ägt rum, men hon fick inte veta ingående vad kritiken eller samtalet handlade om, säger Peter Bragner, grundskolechef i Stockholm stad.

Ingen kritik mot sen information om polisanmälan

Att skolan väntade fem veckor med att gå ut med informationen på skolan om polisanmälan ser utbildningsförvaltningen inga fel med.

– Det är acceptabelt eftersom skolan hade kontakt med vårdnadshavarna till de berörda eleverna, det vi riktar kritik till är att händelsen i juni där vårdnadshavarna till flickan inte informerades.

Den tidigare skolanställde mannen är misstänkt för fyra fall av sexuella övergrepp mot barn. I december släpptes han ur häktet, men misstankarna mot mannen kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.