Efter rapportering om mobbning, härskartekniker och maktfullkomlighet tar nu konfliken inom Vänsterpartiet i Stockholm ännu en sväng.
På kansliet i landstinget arbetar förutom den kritiserade gruppledaren Gunilla Roxby Cromvall och landstingsrådet Håkan Jörnehed två andra politiker.
Nu drar landstingsrådet Håkan Jörnehed tillbaka deras arvoden och kvar blir han själv och gruppledaren, de som Vänsterpartiets distrikt meddelat att de inte har förtroende för.
– Nu blir landstingsrådet och gruppledaren ensamma om att arbeta med politik på heltid vilket självklart ytterligare centrerar deras makt. Dessutom blir de ju av med två av dem som varit starkast kritiska till hur såväl personal och politiker i gruppen blivit behandlade av gruppledningen, säger Pia Ortiz Venegas (V) som är en av de politiker som får sluta.
Mobbning och avgångskrav
Vänsterpartiets landstingsråd och deras gruppledare i Landstinget fick bland annat genom vår rapportering massiv kritik från tidigare anställda som på ett eller annat sätt känt sig borttvingade, bland annat genom ren mobbning.
Vänsterpartitets distriktsstyrelse tillsatte då en oberoende utredning och meddelade, när den var klar, att man vill byta ut landstingsledningen.
Landstingsrådet Håkan Jörnehed har dock inte för avsikt att avgå. När han nu drar tillbaka arvodet till de två andra politikerna blir bara han och den kritiserade gruppledaren kvar som heltidsarvorderade politiker.
– Vi vill ta en annan riktning med vår politik, därför väljer vi att göra såhär, säger landstingsrådet Håkan Jörnehed (V).
Landstingsrådet har delat på sitt arvode
Jörnehed har sedan tidigare valt att fördela sitt eget arvode från landstinget på ytterligare två politikertjänster.
Eftersom Vänsterpartiet har partiskatt har annars allt som överstiger ett visst belopp gått in i partiets distrikt. Att fördela pengarna på fler politiker har varit ett sätt att få pengarna att stanna i landstingsgruppen. Nu ändras det då Jörnehed väljer att ge överskottet till distriktet istället.
Jörnehed menar att det handlar om att han vill följa partiets stadgar.
– Det har framkommit mycket kritik mot mig i all turbulens som varit och nu vill jag vara noga med att följa alla regler, säger han.
Beslutet har han fattat själv och det började gälla redan den 1 juni.
– Det var jag som personligen beslutade att avstå från delar av arvodet från början. Men nu ångrar jag nästan att jag var så schysst eftersom det kritiserats så mycket. Nu är det jag som beslutat att ändra detta, säger han.
”Visar på maktfullkomlighet”
Pia Ortiz Venegas (V) är skarpt kritisk till att beslutet fattats av landstingsrådet personligen eftersom det påverkar hela landstingsgruppens politiska arbete.
– Det här visar återigen på hans maktfullkomlighet och oförmåga att se sig som en del av ett team, säger hon.
Hon menar att politiken blivit lidande under en längre tid och att bägaren nu runnit över.
– Läget för V i landstinget är katastrofalt. Det finns flera politiker som slutat komma till våra gruppmöten och några har till och med avsagt sig sina uppdrag, säger Pia Ortiz Venegas (V).
Hon understryker att hon tror att motivet till det undandragna arvodet är att bli av med henne själv och den andra politikern Anna Sehlin, eftersom de varit kritiska mot landstingsråd och gruppledare.
Tillbakavisar kritiken
Landstingsrådet Håkan Jörnehed tillbakavisar att beslutet handlar om att de två nu petade politikerna varit kritiska till honom och gruppledaren.
– Den kritiken har inte nått mig. Jag har arbetat väldigt nära med en av politikerna och det har fungerat bra, säger han.
Ändå vill du att de slutar?
– Jag vill att vi ska ta en annan riktning med politiken, säger Håkan Jörnehed (V).