Nanna Spett, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Stockholms stad berättar bland annat om varför kvicksilver kan finnas kvar på platsen. Foto: SVT

Kvicksilver kan ha läckt ut i samband med fabriksbranden

Uppdaterad
Publicerad

I fabriken som brann i Liljeholmen i slutet av förra veckan har man historiskt använt instrument som innehåller kvicksilver. Kolsyrefabriken var igång fram till 1988 men det är främst fram till ungefär 50-talet som man tror att ämnen hanterades på fel sätt och hälldes direkt i avlopp, vilket kan leda till att kemikalier har runnit ut i marken. Länsstyrelsen har därför riskklassat platsen som riskklass två.

Det man vet idag är att fabriken ska ha tömts på utrustning men risken är att kvicksilver och andra kemikalier finns kvar i marken. Kvicksilvret kan ha följt med i röken eller i släckvattnet ner till Mälaren, men enligt Nanna Spett, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Stockholms stad, behöver man inte vara orolig.

– Min bedömning är att det måste vara väldigt stora mängder kvicksilver som behöver rinna ut i Mälaren för att det ska bli mätbart, eftersom vattenmängden är så stor. Vi har inga uppgifter om att det ska finnas enorma mängder kvicksilver kvar där, säger hon.

Hon menar dock att det är onödigt att utsätta sig för onödig risk genom att vara i närheten av branden eller bada där släckvatten har runnit ut.

Prover har tagits i samband med branden men resultatet har inte kommit än.

Hör mer i videon om risken för att det har läckt ut kvicksilver samband med branden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.