I över tio år har svårt traumatiserade kvinnor kunnat få hjälp på Kris- och traumacentrum i Stockholm – men nu är det slut med det.
Stockholms läns landsting har upptäckt att deras avtal med kliniken inte omfattar till exempel våldtäktsoffer, så nu måste de vårdas någon annanstans. Ändå har dessa patienter remitterats dit under en längre tid.
– Det här drabbar en väldigt utsatt grupp som inte borde behöva drabbas ytterligare, säger Fredrik Garpe, verksamhetschef på Kris- och Traumacentrum.
LÄS MER: Kamilla kämpar för att få vård efter våldtäkten
”Lika god vård inom specialistpsykiatrin”
Kliniken uppskattar att de tagit emot omkring 200 patienter årligen som de inte längre ska behandla. Av dessa är omkring 140 kvinnor, många av dem är våldtäktsoffer.
– De här kvinnorna borde aldrig ha varit där egentligen om man ska följa avtalet, de kommer att få lika god vård inom den vanliga specialistpsykiatrin istället, säger Maria Hägerstrand, enhetschef för psykiatrin i Stockholms läns landsting.
Varför har ni då inte reagerat tidigare?
– Det kan jag inte svara på, vi har upptäckt det här nu och agerar därefter, säger Maria Hägerstrand.
LÄS MER: Politiker rasar: ”Det är en skandal”
”Alla får inte den vård de behöver”
I klinikens avtal står det att de ska behandla patienter vars psykiska problem har samband med tortyrskador eller svåra trauman från krig.
– Det här är en grupp som ökar nu med de stora migrationsströmmarna som finns och vi vill att de ska kunna hjälpa ännu fler i den gruppen framöver, säger Maria Hägerstrand.
Kris- och Traumacentrum menar dock att de haft en överenskommelse om att ta emot även andra patienter, till exempel våldtagna kvinnor.
– Vi har varit väldigt öppna med vad vi gjort och varje år rapporterat vilka patienter vi behandlat. Att man nu plötsligt avbryter det gör mig väldigt förvånad, säger Fredrik Garpe.
LÄS MER: Svårt att få vård för traumatiserade flyktingar
Han menar att deras specialistkompetens är unik och att det finns få andra vårdenheter i Stockholm som har den.
– Jag tror tyvärr inte att alla kommer att få den vård de behöver, säger Fredrik Garpe.
– Jag delar inte den bilden, vi har en bred kompetens och jobbar hela tiden med att bli bättre, säger Maria Hägerstrand.