Biskop Andreas Holmberg och stiftsantikvarie Rickard Isaksson. Kyrkan ser nu över hur man ska underlätta ekonomiskt för församlingar med höga renoveringskostnader. Hör mer i videon. Foto: SVT/TT

Antikvarie: ”Allt vanligare att kyrkor skjuter på renoveringar”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att medlemmarna minskar i antal, krymper även församlingarnas ekonomi. I Stockholms stift finns det omkring 109 kyrkor som är värda ett extra skydd enligt kulturminneslagen, något som ofta innebär höga revoneringskostnader.

Varje församling har sin egen ekonomi och hela 75 procent av församlingens underhållskostnader betalas av medlemmarna. I dag är knappt hälften av länets drygt 2,3 miljoner invånare medlemmar i Svenska kyrkan.

– Medlemmarna är oerhört viktiga, utan dem kan vi inte underhålla våra kyrkor, säger Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift.

Knappt hälften får statligt bidrag

Är en kyrka i behov av renovering kan församlingen söka ett statligt bidrag, så kallad kyrkoantikvarisk ersättning. Enligt stiftsantikvarie Rickard Isaksson, kommer det in närmare 90 ansökningar varje år.

– Vi beviljar knappt hälften, så det bygger upp en viss underhållsskuld om inte församlingen själv tar eget ansvar, säger han.

Nu ser kyrkan över hur man ska underlätta för församlingar med få medlemmar. Se mer i videon.

Kyrkor med högst statligt bidrag

Stockholmskyrkor som fått högst kyrkoantikvarisk ersättning mellan 2014-2021

Gustav Vasa kyrka: 55,4 miljoner kronor

Högalids kyrka: 30,8 miljoner kronor

Storkyrkan: 27,2 miljoner kronor

Maria Magdalena kyrka: 21,7 miljoner kronor

Engelbrektskyrkan: 19,8 miljoner kronor

S:t Johannes kyrka: 10,1 miljoner kronor (stängd för renovering)

Källa: Stockholms stift

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.