• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emma Lindberg har haft problem med en vattenläcka i 1,5 år, innan den åtgärdades. Foto: SVT

Studentbostäder får kritik – läckte vatten in i lägenheten

Publicerad

De nyproducerade studentlägenheterna på Kungsholmen kritiserades av boende redan vid inflytten hösten 2017. Nu, snart två år senare, finns fortfarande brister menar flera hyresgäster SVT talat med.

Emma Lindberg var en av de som flyttade in i kvarteret Vallgossen när det stod klart 2017. Hon flyttade in i en 28 kvm lägenhet med drygt 6 600 kronor i månadshyra. Men det tog inte lång tid innan det blev dags att felanmäla en vattenläcka i taket, som det sedan tagit ett och ett halvt år att åtgärda.

I videon ovan kan du se hur det rinner vatten ur en spotlight i Emma Lindbergs lägenhet och höra henne berätta om problemet.

Svenska bostäder svarar på kritiken

Ska det ta ett och ett halvt år att åtgärda?

– Det kan vara svårt att lokalisera var vattnet kommer ifrån. När man hittar läckan kan det ta tid att åtgärda problemet och torka ut lägenheten. Just i det här fallet kan jag inte uttala mig om allting har gått rätt till med kommunikation och så vidare, säger Kenneth Claesson, innerstadschef vid Svenska Bostäder.

Vilken kompensation kan ni erbjuda hyresgästen?

– Vi gör alltid en bedömning från fall till fall när ärendet är avklarat. Då gör vi en bedömning utifrån hur mycket besvär det har varit och så får man en ersättning, säger Kenneth Claesson.

Enligt den senaste informationen Emma Lindberg fått, kommer hon att få 2 000 kronor i ersättning. Enligt Svenska Bostäders beräkningar, har problemen nämligen bara pågått i 90 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.