Efter att Sofia Karin larmat om brister i skyddsutrustningen på Bergas äldreboende i Solna berättar hon att hon inte fick några fler pass. Foto: SVT/Janne Åkesson/Swepix

Hon insjuknade i covid-19 efter arbete på äldreboendet Berga

Uppdaterad
Publicerad

Över 2 700 anställda inom äldreomsorgen i Sverige har anmält att de har smittats av corona på jobbet. SVT har träffat Sofia Karin som arbetade på Bergas äldreboende i Solna och som berättade i media om bristen på skyddsutrustning för personalen. Sedan insjuknade hon själv i covid-19. Efter det fick hon inga fler arbetspass.

– Det känns ganska respektlöst, säger Sofia Karin.

Ny statistik som SVT fått från Arbetsmiljöverket visar att 2 719 anmälningar om coronarelaterade arbetssjukdomar har gjorts inom äldreomsorgen i Sverige under 2020, en siffra som gör det till den klart mest anmälda arbetssjukdomen i år.

I Stockholm har 489 anställda inom äldreomsorg och hemtjänst anmält att de blivit sjuka. Sofia Karin jobbade på Bergas äldreboende i Solna där flera av de äldre var smittade. Sedan blev även hon sjuk.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

– Det kändes som ganska självklart att jag hade fått det därifrån, säger hon.

Hör hela Sofia Karins berättelse i reportaget ovan

Vd:n: ”Hon är inte uppsagd”

Sofia Karin lämnade aldrig in någon formell anmälan, om avsaknad av skyddsutrustning för personalen, till äldreboendet. Hennes larm gick till ansvarig sjuksköterska – och när hon fick nej till extra skyddsutrustning för alla i personalen vände hon sig istället till medierna.

Sakarias Mårdh, vd för företaget Ansvar och Omsorg som äger Bergas äldreboende, hävdar dock att Sofia Karin inte sades upp.

– Det stämmer att hon inte arbetat fler pass men vi har inte sagt upp personen, säger han.

Hör mer av Sakarias Mårdhs svar i  reportaget

Mejlsvar från Ansvar och Omsorgs vd Sakarias Mårdh

Hur många ur personalen har blivit sjuka i corona sedan pandemin på Berga?

Vi har 5 bekräftade fall av Covid i personalen som är anmälda till Arbetsmiljöverket. Total sjukfrånvaro på Berga (oavsett anledning) har varit 5,76 % i år, vilket går att jämföra med snittet för kommunal äldreomsorg 13,3% (2019). Vi har testat all personal med egna tester och de har även testats av Regionen.

Hur säkert var det att jobba på Berga när pandemin var som värst i våras?

Berga skiljer sig inte från någon annan arbetsplats inom vården där smittan fanns. Våra sjuktal ovan talar för att personalen hade skyddsutrustning och att de inte utsattes för större risk än någon annanstans. Detta har även bekräftats genom att arbetsmiljöverket avskrev den anmälan som lämnades in i april.  

Pandemin har tagit fart igen – hur ser det ut på Berga?

Berga har inte haft några fall sedan i maj.

Sofia Karin jobbade ett fåtal pass på Berga och beskriver situationen som väldigt pressad och att det var undermåligt med skyddsmaterial när hon började – hur kommenterar du det?

Vi har hela tiden haft skyddsutrustning enligt FHM:s rekommendationer. Det man ska komma ihåg när man talar om månadsskiftet mars/april var även att munskydd inte var ett krav och att egentillverkade visir var godkända (Berga fick visir från Solna stad). Vi har dock hela tiden haft munskydd och tillgången till dem har gått från ansträngd (vilket gäller hela Sverige) till att vi har stora lager av godkända munskydd och annan skyddsutrustning.

Hon menar att hon inte fick jobba kvar för att hon larmade – Hur kommenterar du det?

Hen har aldrig larmat eller lämnat någon avvikelse till verksamheten. Hen har heller inte hört av sig till verksamheten sedan april.

Mejlsvaren skickades från Sakarias Mårdh onsdagen den 18/11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet