Tvådelad bild. Vänster: Rex Stålhammar i vinterkläder. Höger: Flerfamiljshus i Vårberg och parkeringsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rex Stålhammar är en av de boende i de nergångna hyreshusen i Vårberg, hon kan inte längre ha barnbarnen på besök säger hon. Följ med in i hyreshusen där Hyresgästföreningen menar att det är risk för de boendes liv och hälsa. Foto: Tim Waage/SVT

Larmet från förfallna hyreshusen i Vårberg: ”Kan inte ta hit barnbarnen”

Uppdaterad
Publicerad

Fasader med fallrisk, farligt dragna elledningar, fuktskador, brandrisk och hissar i drift som underkänts.

Det är några ord som Hyresgästföreningen använder för att beskriva en fastighet med sex höghus i Vårberg – som de nu vill ska tvångsförvaltas.

I slutet på förra veckan var Hyresgästföreningen och undersökte fastigheten nära Vårberg centrum i södra Stockholm.

Efter att ha sett hälften av de sex höghusen bestämde de sig för att de sett tillräckligt för att ansöka om omedelbar tvångsförvaltning till hyresnämnden.

– Vi ser att det är fara för hälsa och liv för de hyresgäster som bor här. Min chef sa att det är det värsta han sett på 20 år, berättar Jens Waldenström, som är processjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

133 ärenden sedan 2016

I fastigheten, som ägs och förvaltas av bolaget Elsafemhundranio KB, finns 481 personer folkbokförda. Hyresgästföreningen har 40 medlemmar i fastigheten, som sedan 2016 har startat 133 ärenden.

En som bott här i över 20 år är Rex Stålhammar. Hon har sedan tio år tillbaka gjort anmälningar till både Miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen.

Hennes barn har vuxit upp i samma lägenhet som hon fortfarande bor i men nu är det så förfallet att hon inte vill att varken de eller barnbarnen kommer dit.

Förfallit sedan 00-talet

Nuvarande fastighetsägare tog över fastigheten 1998 och sedan dess har Hyresgästföreningen inte kunnat se att det skett några genomgripande åtgärder.

– Den har fått stå och förfalla under längre tid, säger Jens Waldenström.

Genom åren har det varit flera utredningar och tillsynsärenden kring fastigheten, bland annat hos Miljöförvaltningen.

Hyresgästföreningen kan även se att åtgärder som lovats att göras efter olika tillsynsärenden inte tagits tag i.

Fastighetsägaren: ”Vi har åtgärdat alla felanmälningar”

Fastighetsägaren Bjørn Aaserud säger till SVT att felanmälningar som kommit in har åtgärdats och att det finns en plan för att rusta upp fastigheten.

Han säger även att de boende måste felanmäla och släppa in dem för att de ska kunna åtgärda inuti lägenheterna, något han menar inte alltid sker.

– Om hyresgästerna tycker att det här är tråkigt så håller jag absolut med och jag skulle vilja att standarden var annorlunda.

Ansökan om omedelbar tvångsförvaltning verkar också satt igång ett intensivt åtgärdsarbete.

– Idag har det varit full fart. Jag har bland annat sett att man börjat fixa utomhusmiljön. I fredags saknades det lampor på en hel del ställen, nu har man gått runt och satt upp ny belysning . Det pågår en febril aktivitet för att försöka åtgärda brister, berättar Jens Waldenström.

Vad är tvångsförvaltning?

Hyresnämnden får besluta om ingripande i förvaltningen av en fastighet, om fastighetsägaren brister i sina skyldigheter mot bostadshyresgästerna.

Beslutar hyresnämnden om tvångsförvaltning utser de samtidigt en förvaltare. Det ska vara ett bolag eller en förening som har erfarenhet av fastighetsförvaltning.

Ofta är det allmännyttan, kommunala bostadsföretag, som får ta över förvaltningen.

Tvångsförvaltning är ovanligt i Stockholms regionen, enligt Hyresgästföreningen.

– Jag kan på rak arm komma på tre fall de senaste två åren, säger Jens Waldenström, processjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

källa: riksdagen.se, Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.