Nu måste högvakten skyddas från den lilla sjöfågeln fisktärnan. Inga hjälmar tycks hjälpa och efter år av attackerande fisktärnor har högvakten på Drottningholms slott tröttnat och vill nu ha tillåtelse att skjuta tio tärnor.
– Det är ett problem som upplevs av försvarsmakten. Jag har varit slottsfogde i tre år och fisktärnorna har varit ett årligt återkommande problem, säger slottsfogden Stefan Wirtén.
Att skyddsjakt på fisktärnor beviljas är dock ingen självklarhet.
– I första hand måste de se till andra lösningar. Skyddsjakt är ett undantag, säger Sara Lord, handläggare på enheten för naturvård vid Länsstyrelsen i Stockholms län.
Förslag: Låt tärnorna häcka på en flotte
Tärnorna som häckar på Drottningholms slott har under flera år ökat i antal. Häckningsperioden infaller i maj och under den tiden är fisktärnan fridlyst. Fågeln kan bli mycket aggressiv och gå till attack mot människor som kommer i närhet av häckningsplatsen.
Enligt Drottningholms slottsförvaltning/Kungliga hovstaternas ansökan är fisktärnorna ett arbetsmiljöproblem som gör det problematiskt att skydda slottet.
– Finns det ingen annan lösning så kan skyddsjakt vara ett alternativ. Jag har skickat ett förslag på en flotte med en alternativ häckningsplats, säger Sara Lord.
Den lösningen menar dock hovet är för krånglig.
– Vi bedömde att det är väldigt svårt att genomföra och att skyddsjakt är ett bättre alternativ, säger Stefan Wirtén.
Har lagt nät över häckningsplatsen
Man har i stället försökt att få bukt med problemet genom att lägga ett hönsnät över platsen där fisktärnorna normalt häckar. Insatsen har varit resultatlös, då tärnorna valt att häcka bredvid.
– Det har lett till att de flyttat sina bon och lagt dem där näten inte ligger, säger Stefan Wirtén.
Hovets ansökan om skyddsjakt är nu ute på remiss hos Stockholms ornitologiska förening och Jägarförbundet.
– Deras yttrande och Länsstyrelsens sakkunskap ligger till grund för vårt beslut. Om vi inte tycker att de har gjort tillräckligt så blir det avslag, säger Sara Lord.
Vad gör ni om jakten inte beviljas?
– Då får vi försöka hitta metoder för att hjälpa försvarsmakten på andra sätt. Jag vet inte riktigt vad det ska vara, säger Stefan Wirtén och fortsätter:
– Jag har full respekt för att det är fridlysta fåglar som i normala fall skyddas, men jag ser på det här som ett särskilt fall. Vi är benägna att ta in tips från ornitologer och andra experter.