Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör dragartistens bästa tips inför paraden på Stockholm Pride – och se repetitionerna inför lördagens show. Foto: SVT/William Kvist

Dragracestjärnan Fontana ger sina bästa tips inför prideparaden i Stockholm

Publicerad

Stockholm Pride är i full gång och lördagens parad närmar sig med stormsteg. Inför paraden delar dragartisten Gabriel Fontana, som kom tvåa i tv-succén Dragrace, med sig av sina tips.

– Det är trendigt att vara sig själv, säger artisten som kallar sig Fontana.

Utöver paraden medverkar Gabriel Fontana också i ett dragnummer på lördagskvällen. Under repetitionerna får SVT ta del av dragartistens tips och förberedelser inför pridefestligheterna, som för Gabriel har en djup mening.

⁃ Drag är så kul! Det är ett uttryck – det är en kultur. Pride handlar inte bara om smink och peruker, det handlar om så mycket mer. För mig handlar det om att hitta mig själv. Fontana för mig handlar om min bästa version – en jättespeciell del av mitt hjärta.

Ökat intresse för drag

– Drag har alltid varit en del av pride och vi har en lång historia av dragqueens i paraden, på scenen i parken och bland våra besökare. Både dragqueens och dragkings, säger Victor Harju på Stockholm Pride.

Årets prideprogram innehåller ett tjugotal punkter med drag.

– Vi ser framförallt att allmänhetens intresse har ökat. Att kunskapen och medvetenheten har ökat. Mycket tack vare Dragrace. Att fler fått upp ögonen för drag och att vi idag har fler som gör drag än för tio år sedan ger också bättre möjligheter att visa upp en bred dragscen under prides alla delar.

Samtidigt har dragvärlden diskuterats politiskt under året som gått.

– Det är oroväckande att vi överhuvudtaget ska behöva debattera om drag ska vara en naturlig del av samhället. Vi valde i år att årets inledningstalare också skulle spegla denna debatt och att vi måste stå upp för våra dragqueens, säger Victor Harju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.