Lurade Stockholms stad på 27 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män döms för att ha lurat Stockholms stad på 27,4 miljoner vid renoveringen av Söderledstunneln.

Männen döms till fängelse på mellan två och ett halvt och fem år för bland annat grovt bedrägeri.

Vid renoveringen av Söderledstunnelns södergående del 2011-2012 fakturerade entreprenören 288,6 miljoner för arbetet, vilket åklagaren har hävdat var 27,4 miljoner för mycket. ”Tingsrätten anser att det är stärkt att fakturor i tre led varit osanna. Därmed har kommunen vilseletts”, skriver Attunda tingsrätt i ett pressmeddelande.

Bedrägeri vid renoveringen av Söderledstunneln

De fyra män som nu döms har varit samordnande byggledare, projektledare på trafikkontoret, en man som representerat entreprenören och en man som representerat en underentreprenör.

De anses alla ha haft en viktig och aktiv del i utförandet, och döms därför för grovt bedrägeri.

Fem års fängelse för byggledaren

Den samordnande byggledaren, som anses ha varit den mest drivande och vunnit mest på bedrägeriet, döms till fem års fängelse.

– Min huvudman är väldigt besviken. Vi anser att Stockholms stad inte har blivit lurade på någonting, och inte heller att det är visat under förhandlingarna. Så vi är väldigt förvånade över att min huvudman dömts, och kommer att överklaga domen, säger Fredrik Zettergren, byggledarens försvarsadvokat.

De två män som representerat entreprenören och underentreprenören döms till tre och ett halv respektive fyra års fängelse. Projektledaren får, med straffrabatt för att han har avskedats, två och ett halv års fängelse. Alla utom projektledaren får dessutom näringsförbud i mellan fem och sju år.

– Den samordnande byggledaren har skickat osanna fakturor till underentreprenören, som i sin tur skickat fakturor för arbete i tunneln till entreprenören. Det har bevisats att underentreprenören över huvud taget inte arbetat i tunneln. Men entreprenören har ändå betalat dessa osanna fakturor och dolt kostnaderna i sina fakturor till kommunen. Det har dock inte gått att utreda exakt vilka fakturor till kommunen som varit osanna, säger rättens ordförande Patrik Alm i en kommentar.

Skadestånd på fyra miljoner

De fyra männen ska betala skadestånd till Stockholms stad på 3,9 miljoner kronor, vilket är den summa som ännu inte har återbetalats. De ska också betala kommunens rättegångskostander med knappt en miljon kronor. Och staden är nöjd med skadeståndet i domen och att man har kunnat slå vakt om skattebetalarnas pengar.

– För två år sedan, när vi fick klart för oss att ett troligt brott begåtts, så begärde vi tillbaka – och fick tillbaka – 23,5 miljoner från det konsortium som jobbade åt oss. Sedan har vi hållit inne tio miljoner, så vi har kunnat säkra kommunens pengar på det viset, säger Lars Jolerus, avdelningschef på Stockholms stads trafikkontor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bedrägeri vid renoveringen av Söderledstunneln

Mer i ämnet