Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rådmannen om den fällande domen mot mamman i Vallentuna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mamma mördade sin dotter – döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 45-årsåldern som dödade ett av sina barn och allvarligt skadat det andra i Vallentuna i september döms till livstids fängelse för mord och försök till mord.

– Med tanke på brottens allvar och vad som framgått om kvinnans psykiska tillstånd kan någon annan påföljd än fängelse på livstid inte komma i fråga, säger rådmannen Malin Käll.

Det var morgonen 8 september som polis och ambulanspersonal larmades till ett radhus i Vallentuna kommun. När de kom till platsen hittades kvinnan skadad, hennes dotter död och hennes son allvarligt skadad.

Båda barnen var under 15 år och hon ska använt både kniv- och strypvåld för att skada dem.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att kvinnan inte led av någon allvarlig psykisk störning, och att hon därför kan dömas till fängelse.

På onsdagen meddelade Attunda tingsrätt att kvinnan döms för mord och mordförsök. Hon döms till livstids fängelse.

Brev och anteckningar bland bevisen

Kvinnan har berättat att hon ville ta sitt liv, vilket hennes skador tydde på.

I hennes hem hittades brev och anteckningar hon själv skrivit. Enligt tingsrätten har innehållet i breven visat att hon inte bara ville ta sitt eget liv utan även sina barns liv, och att det därför är tydligt att hon är skyldig till mord och mordförsök på sina barn.

– Barnen har utsatts för brott i sitt hem, där de borde ha varit trygga. Den vuxne som de har varit utlämnade till för sin omsorg har utsatt dem för våld. När det gäller sonen har det varit tal om ett utdraget händelseförlopp, med flera skrämmande moment. Gärningen har inneburit ett svårt lidande för honom, säger rättens ordförande Malin Käll.

Försvaret: ”Har diffusa minnesbilder”

Kvinna har nekat till brott och under rättegången även förnekat att hon alls utsatt barnen för våld.

– Hennes inställning är att hon förnekar brott, att hon inte haft något uppsåt till det som påstås och att hon likaledes har diffusa minnesbilder av natten, har hennes advokat Johan Ödlund tidigare sagt till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.