Man flög i bagageutrymmet – hittades på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

En man hittades tidigt i morse i bagageutrymmet i ett Ethiopian Airlines-plan från Addis Abeba som landade på Arlanda.

– Mannen hittades när man lossade lasten, säger Henrik Kelfve på Swedavias pressjour.

Fripassageraren, som är född 1991, var vid medvetande och mådde enligt polisen ”ganska okej” när han hittades. Mannen har troligen vistats i en del av bagageutrymmet på planet som är både syresatt och uppvärmd under flygningen.

– Mannen verkar må bra, jag hade trott det var för kallt i lastutrymmet, men han verkar ha klarat sig bra, säger Stefan Färdigs, stationsbefäl på Arlandapolisen.

Syfte att söka asyl

Mannen har berättat för polisen att han var anställd på flygplatsen i Addis Abeba. Han hade därför tillstånd att vistas bland planen och kunde på så sätt krypa ombord på planet.

– Vi har pratat med honom via tolk och syftet med resan hit var att söka asyl. Han är inte misstänkt för något brott och trots den spektakulära resvägen till Sverige hanteras han nu som vilken asylsökande som helst, säger Stefan Färdigs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.