• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson berätta om hungriga sälar och andra anledningar till att antalet havsöringar minskat. Foto: SVT

Torra somrar och kravlande sälar: Därför minskar havsöringen i Stockholms län

Publicerad

De senaste fem åren har antalet havsöringar som leker i länets åar minskat med ungefär en tredjedel. Det visar en ny rapport från länsstyrelsen som baseras på 20 års elfiske av öring.

– Under åren 2010 till 2015 nådde vi målen på hur många öringar vi vill ha per undersökt område, men de senaste fem åren har det varit en signifikant minskning. Det är väldigt tråkigt, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson på länsstyrelsen i Stockholm.

Trots att länsstyrelsen och Sportfiskarna länge gjort flera insatser för att underlätta för havsöringar att ta sig upp för att leka i åarna har antalet minskat markant de senaste fem åren.

– Vi har tidigare haft en ökning av öring i åarna vilket är resultatet av de fiskvårdsåtgärder vi gjort, som grusning av bottnar och borttagande av vandringshinder. Men tyvärr har det tillkommit större och värre problem, säger Henrik C Andersson.

Hör mer om några anledningar till varför antalet öringar minskar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.