Döda fiskar i Säbysjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals döda fiskar har flutit i land vid Säbysjön i Järfälla, vilket kommunekologen Peder Curman menar är en del av den naturliga processen. Foto: Daniel Diaz/SVT

Massdöd av fisk i Järfälla: ”Hade klarat sig om de fått bara lite syre”

Publicerad

Under våren har hundratals döda fiskar flutit upp på land kring Säbysjön i Järfälla på grund av syrebrist. Sportfiskeklubben är upprörda medan kommunekologen står upp för beslutet att inte pumpa in syre i sjön.

Orsaken till varför så många fiskar i Säbysjön dog just i år var den långa och kalla vintern. När det tjocka istäcket över sjön smälte bort samlades väldigt mycket fisk för att ta del av syret.

– Isen gick upp väldigt snabbt vid ett tydligt tillfälle och då dök väldigt många fiskar upp samtidigt vilket kommunekologen menar är en del av den naturliga processen, säger Peder Curman som är kommunekolog i Järfälla.

Avvägning – fiskarna eller fåglarna?

Tidigare har Järfälla kommun syresatt sjön för att underlätta för fiskarna under vintern. Men när det kom fram att fågellivet tog skada slutade man.

– Det slutades pumpa in syre redan under 90-talet när det blev ett naturreservat, och det står i föreskrifterna att skötseln ska gynna fågellivet vid Säbysjön. Ett onaturligt stort fiskbestånd skulle kunna göra att de tar mycket av fågelungarna, säger Peder Curman.

”Hade klarat sig med bara lite syre till”

Mikko Paso från Jakobsbergs Sportfiskeklubb sparkar till ett fiskhuvud från vassen och konstaterar att rävarna och korparna ätit upp kroppen.

– Jag har aldrig varit med om en liknande massdöd av fiskar i sjön. Det hade behövt så lite syre, bara något mer syre. Då hade fiskarna klarat sig, säger Mikko Paso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.