Bild på meteorologen Nitzan Cohen och en bild på Skeppsbron med snö och julgran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stor är sannolikhet för en vit jul i Stockholm rent statistiskt? Och var finns den magiska gränsen, som ringar in området där jularna nästan alltid är vita? Hör meteorologen Nitzan Cohen i klippet. Foto: SVT/tt

Meteorologen om de vita jularna som blivit allt färre

Uppdaterad
Publicerad

Med bara en dag kvar till julafton tyder det mesta på att det ska bli en vit jul i Stockholmsområdet. Samtidigt har det blivit allt vanligare med gröna jular i Sverige.

– Vi har ett varmare klimat nu, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det finns lite av en magisk gräns på Sverigekartan, berättar Nitzan Cohen. Om man befinner sig innanför den gränsen är chansen till en vit jul väldigt stor.

I Stockholm som ligger utanför det området är sannolikheten för att se snö utanför fönstret på julafton, betydligt mindre. Snörekordet i huvudstaden är från julen 1915. Då var snödjupet 65 centimeter, enligt statistik från SMHI.

Vit jul var tionde år

Längst i söder är jularna numera sällan vita. I Lund till exempel har man en vit jul ungefär vart tionde år, visar SMHI:s statistik. Klimatförändringarna gör att antalet vita jular riskerar att bli ännu mer sällsynta i framtiden.

Hör Nitzan Cohen om hur sannolikheten för en vit jul ser ut idag och i framtiden, i klippet ovan.

Julväder att minnas

• 2010 var det en riktig julkortsjul i hela landet med minst en decimeter snö vid samtliga rapporterande SMHI-stationer.

• På annandag jul 2011 drabbades mellersta Sverige av stormen Dagmar som ställde till med stor förödelse i flera svenska skogar. 170 000 hushåll från Uppland upp till Västerbotten blev strömlösa.

• 1981 var julen snörik i hela landet. Det året hade Lund 23 centimeter.

• Julafton 1875 var smällkall i delar av mellersta Sverige. I Stockholm var det -22,5° på kvällen och Falun hade -34°.

För att julen ska räknas som vit måste det vara minst en centimeter snö på marken på juldagens morgon.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.