Mikrokrediter ska få fart på Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Själva idén belönades med Nobels fredspris, och har haft stort genomslag i fattiga länder som i till exempel Bangladesh. Nu ska Norrtälje se om mikrokrediter kan få snurr på företagandet i kommunen.

Sen Gustafsson har just öppnat en klädbutik i centrala Norrtälje där hon säljer festklänningar. Egentligen är hon journalist, men när hon flyttade från Indonesien till Norrtälje för snart sex år sedan satte språksvårigheter stopp för karriären. Det var då idén om att starta eget började spira. Men att få lån var inte så lätt

-Jag har ju aldrig jobbat i Sverige och hade därför ingen säkerhet att erbjuda banken, säger Sen Gustafsson till ABC.

Vill få fler företag

Men så fick hon erbjudande om att få en så kallad mikrokredit – ett banklån på högst 200.000 kr utan krav på säkerhet. Bakom idén till de här lånen står Mikrokredit i nätverk – ett samarbete mellan bland andra Roslagens Sparbank, Nyföretagarcentrum och Arbetsförmedlingen.

-Vi vill få fler nystartade företag i Roslagen och så vill vi ta bättre hand om våra invandrare här i Norrtälje, säger Margareta Spång, som är initiativtagare till Mikrokredit i nätverk i Norrtälje.

Att en bank beviljar lån till personer utan säkerhet är kanske inte så vanligt, framför allt inte när det råder ekonomisk kris. Men Roslagens Sparbank ser mikrokrediterna som ett sätt att växa.

-Som fristående bank måste vi tänka lite annorlunda. Vår tillväxt bygger ju mycket på att även bygden växer.

Åtta av tio har invandrarbakgrund

Hittills har tio personer i Roslagen beviljats mikrokrediter – åtta av dem har invandrarbakgrund. Det som krävs är en godkänd affärsplan och att man går igenom den utbildning som Mikrokredit i nätverk ger.

-Tidigare var jag beroende av min man. Nu kan jag själv planera mitt liv och dessutom har jag fått bättre självförtroende, säger Sen Gustafsson med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.