Det sista spåret av Terje Johansen är hans bil som hittades i en slänt på Muskö. Foto: Privat/Polisen

Sök efter norrmannen Terje avslutas – undervattensrobot får inte användas

Uppdaterad
Publicerad

I flera månader väntade Missing people på att få sin undervattensrobot lagad för att kunna använda den i söket efter norrmannen Terje Johansen, som försvann på Muskö i slutet av 2021. Planen var att genomföra en sökinsats den 1 juli – men marinstaben säger nej.

Det har gått ett och ett halvt år sen norrmannen Terje Johansen lämnade sitt hem i Norge. Det sista spåret av honom finns på Muskö.

Eftersom mycket tyder på att han kan ha hamnat i vattnet har både polisen och Missing people velat söka igenom det grundligt. Men först var undervattensroboten trasig. Sen kom vintern och med det is.

Så här lät det i vintras:

Tvådelad bild med den försvunne norrmannen Terje Johansen till vänster och polisutredarna Carina Gustafsson och Lotta Thyni till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carina Gustafsson och Lotta Thyni berätta hur utredningen har gått och vad som finns kvar att göra i sökandet efter norrmannen Terje Johansen. Foto: Polisen/Michelle Derblom Jobe/SVT

”Känns inte bra att vi måste avsluta”

När det nu finns förutsättningar för sök säger marinstaben nej. Utrustning som kan kartlägga sjöbotten får inte användas i området.

– Det känns inte bra att vi måste avsluta sökinsatserna innan vi släckt detta område men jag antar att omvärldsläget påverkar beslutet. Det respekterar vi så klart, säger Lennart Ljungbäck från Missing people.

”Vill inte att motståndare får information”

I ett mail till SVT skriver Försvarsmakten att marinstabens beslut baseras på att information rörande bottenförhållanden är hemlig.

”Man vill inte att en motståndare får information om hur det ser ut på botten och kan använda det mot oss. Det aktuella området är dessutom mitt i en av svenska marinens viktigaste basområden. Vidare är omvärldsläget det allvarligaste på mycket länge”.

Varför polisen har fått använda sonarutrustning beror enligt Försvarsmakten på att de kan hantera sekretess på ett annat sätt än en ideell organisation.

Förhoppningen från Missing people är att efter sommaren kunna föra dialog med Försvarsmakten om möjligheten till sök.

”Det finns alltid möjlighet att diskutera framtida förutsättningar.” skriver Försvarsmakten.

”Ett otroligt mysterium fortfarande”

Även polisutredaren Lotta Thyni hade sett fram emot att söka igenom vattnet.

– Vi har väntat allihopa. Det är naturligtvis tråkigt, vi vill ju hitta Terje så att anhöriga får ett avslut, säger hon.

I nuläget finns det inga andra uppgifter att gå vidare med.

– Kommer det in nånting följer vi naturligtvis upp det. Det är ju ett otroligt mysterium fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet