Nacka kommun köpte under 2016 och 2017 totalt 94 lägenheter för 305 miljoner kronor. Det för att kunna ge nyanlända som migrationsverket tilldelat kommunen tak över huvudet men också andra människor som är socialt utsatta. Det har nu fått kritik från socialdemokratiska oppositionsrådet Khashayar Farmanbar.
– Kommunen är med och budar på bostadsrätter som andra människor skulle kunna ta del av. Dessutom trissar man upp priserna, säger Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd.
LÄS MER: Nacka köpte lägenheter till nyanlända för hundratals miljoner
Kommunalrådet Mats Gerdau (M) håller inte med om kritiken.
– Vi har köpt två procent av de bostadsrätter i Nacka och vi ser till att vi inte deltar i något överbudsrace eller sådana saker. Priserna är marknadsmässiga men inte mer än så. Det är inga överpriser, säger Mats Gerdau (M).
Oppositionen vill ha hyresrätter
Khashayar Farmanbar menar att man ska bygga hyresrätter som ungdomar och äldre kan ta del av.
– Det skulle också ge kommunen mer handlingsfrihet att ta emot nyanlända, säger Khashayar Farmanbar (S).
– Hade vi haft hyresrätter hade det med stor sannolikhet bott någon där, säger Mats Gerdau (M).
Men Nacka kommun är inte den enda kommunen som saknar kommunalt bostadsbolag. När Nacka kommun 1996 deklarerade att de ville göra sig av med Nackahem följde 14 andra kommuner efter enligt Dagens Samhälle. Däribland finns Danderyd, Salem, Täby och Vaxholm.
LÄS MER: Mannen med de tre fruarna fick inte bostäderna i Nacka
Den dåvarande socialdemokratiska regeringen tog då fram ”Lex Nacka” där kommunala bostadsbolag fick sälja ut högst 25 procent av sina lägenheter. Sålde de mer förlorade de räntebidrag och statliga subventioner. Den ersattes 2002 med ”stopplagen” som innebar att länstyrelsen ska pröva alla försäljningar även den lagen togs bort 2007 av alliansregeringen.