Öronmaneten, som arten heter, är i ett så kallat medusastadie som uppstår när de blir könsmogna och förökar sig. Vad boomen beror på är lite oklart, men fiskevården skriver att gynnsamma förhållanden och rätt vindar kan föra in stora mängder till kusterna.
Robin Malmsten Havervall har dykt på många platser runtom i världen, och jämför naturfenomenet med vad man kan bevittna under det populära dykresemålet Jellyfisk Lake i Palau, utanför Indonesien.
– Maneterna var överallt, även när vi tog färjan från fastlandet så såg vi maneterna från båten. Men det går inte att se hur många de faktiskt är förrän man är under ytan. Då är det otroligt häftigt. De är lite rosaaktiga så det ser väldigt fint ut också, säger Robin Malmsten Havervall.
Vad har du för tips för de som vill se maneterna?
– De som vill uppleva det här ska sätta på sig en tjock våtdräkt eftersom det är ganska kallt i vattnet, runt elva grader. Sedan är det bara att åka ut till någon skärgårdsö, säger Robin Malmsten Havervall.
Maneterna har samtidigt blivit ett bekymmer för de lokala fiskarna i skärgården. Enligt Stockholms stads fiskevård klagar fiskare på att det är omöjligt att lägga ut nät när maneterna är så många i antal.