I öppningssekvensen kommer bankrånaren Clark Olofsson – i filmen spelad av Ethan Hawke – ilandsläntrande från en segelbåt med Riddarfjärden som fond.
Ethan Hawke och Noomi Rapace gör huvudrollerna och gestaltar kärleksrelationen som uppstod mellan rånare och gisslan – en relation som gav upphov till begreppet Stockholmssyndromet.
– Att gisslan kan få sympatier för sina fångvaktare och vända sig mot polisen är universellt och har setts i liknande situationer, säger Robert Budreau som är manusförfattare och regissör.
Han menar att filmen lyfter frågor om hur människor reagerar för sin överlevnad. Därmed är den aktuell också i dag. Robert Budreau menar också att det politiskt omvälvande 70-talet alltid är aktuellt.
Inspelad i Toronto
Filmen kommer att heta ”Stockholm” när den får premiär nästa år och den kommer att ge intryck av att vara inspelad här. Men det är bara vissa exteriöra scener som är filmade i Stockholm, huvuddelen är inspelad i Toront i Kanada.
Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är ändå nöjd med den roll som Filmregion Stockholm-Mälardalen spelar i produktionen.
– Det är många produktioner i Stockholm och mycket är på väg, säger Roger Mogert (S), kulturborgarråd och ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen.
Vilka möjligheter har Stockholm att bli en framtida filmstad?
– För några år sedan sade man att det var omöjligt att spela in i Stockholm. Nu har vi tagit steg i rätt riktning och ser att produktioner är på väg hit.
Hemlig stödsumma
Lokaliseringen av exteriörinspelningarna till Stockholm har förmodligen föregåtts av ekonomiska förhandlingar. För Filmregion Stockholm-Mälardalen är det naturligtvis en stor sak att få en internationell storfilm döpt till ”Stockholm”.
Roger Mogert bekräftar att regionen har gått in med pengar i produktionen.
– Vi har inte gått in med jättemycket pengar. Vi har också hjälpt till med platsletningar, som den här platsen på Långholmen.
Hur mycket har ni gått in med?
– Jag har siffrorna, men de vill jag inte gå ut med i det här fallet.